Wat is Mod podge?

nov 8, 2016 | DIY, DIY technieken, Knutselen | 11 reacties

Wat is Mod podge? Voor de mensen die het nog niet kennen zal ik in het kort uitleggen wat Mod podge is. Het is een techniek wat erg veelzijdig is en wat steeds meer wordt gebruikt. Mod podge is een lijm en vernis in 1. Het is zowel geschikt om te lijmen. Maar ook om een oppervlakte af te lakken en een beschermlaag te geven.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Mod Podge wordt verkocht in hobby winkels en online.  Bij de Action is het onder een andere naam te koop namelijk Crea podge. Het is dan ook meteen een stuk goedkoper. Ik vind het weinig verschil maken. Het voordeel van de Crea podge van de Action is naast dat het spot goedkoop is ook in een flesje zit waar het er uit druppelt en je dus heel gedoseerd te werk kan gaan. Wel is het een kleine fles en bij grotere projecten ben je er wel snel doorheen.

Mod podge is niet een goedkoop product maar zeker de moeite waard om in huis te hebben. Voor kleine klusjes zal je genoeg hebben aan een klein flesje. Bij grote klussen zoals meubels zal je een grote pot moeten nemen. Je wilt niet zonder te komen zitten als je met een project bezig bent.

Je hebt zo ontzettend veel verschillende soorten tegenwoordig. Ik zal er een aantal opnoemen. En er iets meer over vertellen.

Glans, mat en satin:

Deze 3 geven een net iets anders glans als het droog is. De namen spreken eigenlijk al voor zich. Satin ligt eigenlijk tussen de glans en mat variant in qua glans. Dit zijn de klassiekers onder de Mod podge en worden ook het meest gebruikt.

Fabric

Deze is speciaal voor textiel. Volgens de beschrijvingen kan je textiel op van alles vast lijmen. Ik heb er nog niet zo er veel mee gewerkt. En dus nog zoekende naar wat het allemaal kan.

Puzzle Saver 

Deze is speciaal voor puzzels. Heb je een mooie puzzel en wil je die als een mooi stukje kunst ophangen dan kan dat perfect met Puzzel Saver.

Naast de bovenstaande genoemde heb je nog veel meer verschillende varianten. Zo heb je ze met glitter er in. Of met een kleurtje.

Aangezien ik zelf alleen nog maar de klassieke  Mod podge hebt gebruikt kan ik jullie niet vertellen over de overige producten dan wat de fabrikant aan geeft. Zodra ik meer kennis hebt opgedaan van 1 van de anderen  dan kom ik er op terug.

Welke Mod podge je ook kiest en welke spullen die daar bij horen de basis blijft altijd het zelfde, Je lijmt iets vast en als dat droog is kan je er meerdere lagen overheen aan brengen. Zo ontstaat er een vernis laag over de voorwerp. Als alles bij elkaar goed gedroogd is kan je de oppervlakte zelfs met water en zeep schoonmaken.  Je kan Mod podge op vrijwel elke ondergrond vast lijmen.

Het belangrijkste is dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. 

Hierboven zie je een paar van mijn projecten met Mod Podge.

 • Kinderstoelen bewerkt met een plattegrond en stratenboekje.
 • Kartonnen letters met stripboek. Telefoonhoesje met stripboeken.
 • Sleutels met glitters, nagellak en papier.

Zo krijg je een idee wat er mogelijk is.

Helaas heb ik niet van al mijn projecten foto’s gemaakt en zijn sommige al weer de deur uit. Ik denk dat je eerst moet beginnen met kleine projecten en je als je het aandurft kan je gerust een groter project proberen.

Mod Podge zelf maken:

Tot slot wil ik nog 1 ding met jullie over Mod podge. Je kan het ook zelf maken. Althans dat beweren veel mensen. Ik vind de boven genoemde producten zelf veel beter. Maar als je het toch wilt uitproberen dan ga ik je dat niet ontnemen.

Er zijn 2 formules om het zelf te maken.

Manier 1; 50% witte kinderlijm en 50% water mengen

Manier 2; 50% houtlijm en 50% water mengen.

Probeer het uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Graag hoor ik je bevindingen hier over.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Wil je nog meer leren over Mod Podge of inspiratie. Dan is het boek Mod Podge Rocks van Amy Anderson echt iets voor jou. Zij is echt geweldig als het gaat om Mod Podge. Naast het boek heeft zij ook haar eigen site. 

 

Hopelijk heb ik je wat kunnen leren over Mod Podge. Heb je nog vragen en of opmerkingen dan hoor ik dat graag van je?

Lees ook eens: 

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

De kreadoe beurs is de plek voor iedereen die ook maar een beetje creatief is of bezig wil zijn. De beurs is erg druk, veel stands en workshops. Ondanks de plattengronden kan het overweldigend zijn. Hoe kan je de dag zo leuk mogelijk maken zonder gillend gek te...

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

11 Reacties

 1. Liliane

  Kan je het ook gebruiken voor de afwerking van outdoor werkstukken bv beeldjes

  Antwoord
  • Melanie

   Als het goed is bestaat er nu ook Mod Podge speciaal voor buiten. Alleen heb ik daar nog nooit mee gewerkt.

   Antwoord
 2. Carolien

  Kan ik met deze lijm zwart wit foto’s tegen de muur aanmaken of loopt de print dan uit?

  Antwoord
  • Melanie

   Het zou moeten kunnen, alleen zelf nooit gedaan. Wel moet het met een laserprinter zijn geprint. succes

   Antwoord
 3. Anne-Marie

  Hi,
  Ik denk er over om mij bakfiets te beplakken met stof. Is dit mogelijk een blijft dat een aardige poos goed of is dit project gedoemd te falen 😅?

  Liefs,
  Anne-Marie

  Antwoord
  • Melanie

   het zou zeker moeten kunnen. Maar ik weet niet of je buiten mod podge moet gebruiken of de mod podge voor stof. Misschien een klein stukje stof bewerken met beide soorten mod podge en kijken welke jij beter vind.

   Antwoord
 4. Marga

  Als je het voor buiten met stof gebruikt.eerst met modge podge gebruiken zodat het goed vast zit.en dan n dikke laag buitenlak erover bootlak of zo dan moet het volgens mij wel blijven zitten.

  Antwoord
 5. Marjo

  Kun je crea podge ook over diamond painting gebruiken

  Antwoord
  • Melanie

   Ja dat heb ik ook gedaan. Wel wordt het iets minder glimmend er van.

   Antwoord
 6. Nathalie

  hallo,met wat kan je het beste modpodge aanbrengen ,op dit moment laten ze strepen achter .

  Antwoord
  • Melanie

   Met een spons met fijn structuur is het minder zichtbaar. Dunne lagen helpt ook. Succes

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This