Wat is Gesso?

nov 3, 2016 | DIY, DIY technieken, Knutselen | 47 reacties

Laat ik het vandaag hebben over een wondermiddel, genaamd Gesso. Het is een product wat ik veel gebruik. Daarom wil ik er iets meer over vertellen. Er zijn vaak vragen over Gesso. Met de uitleg over Gesso, zal ook jij beter snappen hoe het werkt, en wat het precies is.

Na wat simpele tips kan ook jij aan de slag met Gesso.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Wat is Gesso?

Gesso is een primer. En bestaat uit een krijt (gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen. Een primer zorgt ervoor dat de verf niet opgezogen of afgestoten wordt door de ondergrond waar je de verf uiteindelijk op aan wilt brengen.  Je kan het op verschillende oppervlak aanbrengen zoals:

 • Glas
 • Hout
 • Canvas
 • Metaal
 • Steen
 • Kunststof

Wat kan je met Gesso?

Wat ik al vertelde. Het legt een laag tussen de oppervlakte en de verf. Zeker met een oppervlakte als glas en metaal is het niet makkelijk om daar direct op te schilderen. Door eerst Gesso te gebruiken zorg je ervoor dat de verf er wel goed op blijft zitten.

Hout en canvas hebben nogal de neiging om de verf op te zuigen. Door Gesso te gebruiken wordt de verf vele malen minder opgezogen. Waardoor je minder verf hoeft te gebruiken. Al heb je tegenwoordig steeds meer canvas doeken waar al een laagje opzit.

Waar het ook steeds vaker voor wordt gebruikt is in een Bullet journal. Steeds meer mensen willen creatief zijn in hun bujo waaronder ook schilderen. Omdat de meeste notebooks er niet voor gemaakt zijn kan een laagje (of 3) Gesso helpen. Je papier zuigt dan minder snel de verf op, waardoor je minder last hebt van bleeding en kreukelen.

Zo heb ik ooit de omslag van de maand juni gemaakt met een servet en Gesso. (Zie onderstaande ↓ foto) 

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Hoe te gebruiken?

Schuur de oppervlakte met een fijn schuurpapiertje iets op. Maak de oppervlakte goed vet en vuil vrij. Zorg dat de oppervlakte daarna goed droog is. Gesso en water gaan niet samen.

Breng nu de Gesso aan. Dit kan je met een kwast, spons of zelfs met je vingers aanbrengen. Al zal ik zelf het alleen met de vingers aanbrengen als je Gesso gebruikt om de verf dikker te maken zodat er meer diepte in de verf ontstaat. Dit is een techniek die vooral door schilders wordt gebruikt. Maar ook erg leuk is om met kinderen te doen.

Wil je het als ondergrond voor in je bullet journal gebruiken. Breng dan een laag heel dun aan. Je kan er meerdere dunnen lagen op aan brengen. Let hierbij vooral goed op hoe je papier erop reageert.

Textuur aanbrengen.

Met een kwast blijf je wel strepen zien. Met een (Make-up) spons krijg je het mooiste resultaat. De oppervlakte wordt met een spons het gladst. Bij oneffenheden kan je het iets opschuren om het geheel weer glad te krijgen. Afhankelijk van de oppervlakte zijn er meerdere lagen Gesso nodig. Breng dunnen lagen aan. Twee tot drie lagen zijn er zeker wel nodig voor het beste resultaat. De tweede of derde laag Gesso kan je al mengen met verf. Hou er wel rekening mee dat de kleur van je verf lichter wordt. Gesso is namelijk wit en blijft dit ook. (Tegenwoordig is Gesso ook in steeds meer kleuren te koop). Laat de oppervlakte goed drogen tussen de lagen door. Als de oppervlakte nog niet goed droog is dan kan je zo de vorige laag(-en) er weer af halen.

Wil je de oppervlakte niet glad hebben dat kan natuurlijk ook. Speel met je kwast, spons of wat dan ook. Dep bijvoorbeeld met een spons op de oppervlakte en er zal een ruwe oppervlakte ontstaan. Speel en kijk wat het doet. Je oppervlakte is zo weer schoon als het je niet bevalt.

Na de gewenste lagen Gesso kun je de oppervlakte gaan beschilderen.

Nogmaals: Gesso kan niet tegen water. Heb je een fout gemaakt dan kan je de oppervlakte makkelijk weer schoon maken door het om te spoelen met water. Je kan dan weer op nieuw beginnen.  

Wil je de oppervlakte schoon kunnen maken dan is het verstandig om het eindresultaat te beschermen. Een vernis laag is hier perfect voor. Ook hier heb je verschillende varianten in. Van tubes, potjes tot spuitbussen. Voor elke oppervlakte is een geschikte vernis te vinden. Vraag ernaar bij je hobby winkel. Binnenkort zal ik hier meer uitleg geven over vernis.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Een greep uit mijn Gesso werk.

Op de bovenstaande foto zie je een aantal van mijn projecten.

Linksboven en onder: Een paar flessen witgeschilderd en met touw en houten afbeeldingen een rustieke look gecreëerd. Of je verandert deze look naar een uitgesproken vrolijke vaas. Opgefleurd met veren en pompoms

Rechtsboven: De plantenbak was een lelijk ding door het in het geel te maken. Lijkt het net op een ananas. (Inmiddels is deze zelfde plantenbak goud gespoten en nu weer wit.)

Rechtsonder: Twee wijnflessen waar ik met Gesso een MR en MRS op hebt gemaakt speciaal voor een trouwerij. 

Kan je het zelf maken?

Gesso kan je zelf maken al heb ik dat zelf nooit gedaan. Ik koop het net zo makkelijk in de winkel. Je doet er best lang mee. En ook al vind ik geklieder op zijn tijd niet erg in dit geval liever niet. Misschien dat ik me er ooit nog aan ga wagen, dan plaats ik mijn bevindingen uiteraard. Wil je het wel graag zelf maken dan zeg ik Google het maar. Recepten genoeg.

Heb jij het zelf gemaakt dan hoor ik daar graag je bevindingen over

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Tip:

Er zijn veel verschillende soorten Gesso. Tegenwoordig is het in diverse kleuren te krijgen, waaronder ook transparant. Dikte en structuur kan ook per merk verschillen.

Lees ook eens:

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

Uil knutselen met wc-rollen

Uil knutselen met wc-rollen

Knutselen met wc-rollen is een manier om goedkoop de leukste dingen te knutselen. Met de herfst om de hoek leek het mij leuk om jou te laten zien hoe je stap voor stap een uil kan maken van een wc-rol.De uil heb ik gemaakt door de veren na te bootsen met cirkels. Met...

47 Reacties

 1. p van egmond

  Gesso is dik ik heb het met een kast en met een spons aan gebracht je houd bij keer strepen hoe kan je dat voor kommen

  Antwoord
  • Melanie

   Hoe fijner de spons des te mooier breng je het aan. Als de Gesso heel erg dik is kan je het iets verdunnen met water. Maar ben je nu een hele kast in de Gesso aan het zetten? Dan is grondverf namelijk beter geschikt en makkelijker in gebruik, voor zulke grote oppervlakte.

   Antwoord
   • Esther van Nieuwenhoven

    Hallo Melanie, ik vroeg mij af of het raadzaam is om gesso te gebruiken voordat je gaat schilderen op canvas met acrylverf?

    Antwoord
    • Melanie

     Als je canvas niet is bewerkt met gesso is het zeker raadzaam. Als dit het geval is moet het op je canvvas staan.

     Antwoord
  • Adri

   ik breng het op met een fijne roller.[ lakroller] en schuur het daarna iets met fijn schuurpapier. Werkt perfect . ik schilder op mdf met olieverf

   Antwoord
 2. Liesje

  Zo spijtig dat je fouten schrijft in je tekst! Als je iets ‘publiceert’ om trots op te zijn, zou je ook de fierheid moeten hebben om zonder schrijffouten een tekst te plaatsen!

  Antwoord
  • Therese1961

   Liesje het is overbodig om zulke reacties te plaatsen.Er zijn geen perfecte mensen op de wereld ,dus een schrijffout mag best wel ,als de mensen maar begrijpen wat er bedoeld wordt.

   Antwoord
   • abby

    zo is het Therese ! Ik kan daar ook niet tegen dat er mensen zijn die daar op letten ! Het gaat om de uitleg van erg leuke dingen en dan gaan ze zeuren over een schrijf foutje !!!!!!!!!!!

    Antwoord
    • Bert

     Waarschijnlijk kun je er niet tegen, omdat je de taalregels niet beheerst. Het niet goed omgaan met de taalregels heeft uiteindelijk vaak een gebrek aan begrip tot gevolg.

     Antwoord
   • Marij

    Maar dat is juist het probleem, kast wordt bedoelt kwast, maar reactie alsof kast bedoeld wordt.

    Antwoord
  • Nell

   Jeetje zeg! Niet iedereen heet Liesje…..

   Antwoord
  • Joey

   Stel je niet aan gek, ben blij dat iemand dit deelt. Azijnzeiker, je begrijpt toch wat ze zegt.

   Antwoord
   • von

    dit is ook weer niet nodig. Respect daar maak je wel vrienden mee 🙂

    Antwoord
  • muriel

   Niet zeiken Lies

   Antwoord
  • ana

   wacht maar tot ik ga schrijven…hahaha…ging over Gesso en niet over de Ned taal, ga naar een andere site als je graag correcte tekst wil lezen.

   Antwoord
  • Paul

   Mensen van de taalpolitie zijn erg naar!!! Weten we natuurlijk allemaal maar dit blijkt uit een onderzoek uit 2016. Meer info vind je bij metro: Bewezen: ‘Taalverbeteraars zijn onprettige mensen’ (metronieuws.nl)

   Antwoord
 3. Evi

  Dag Melanie,
  Kan je over olieverf nog gesso plaatsen?
  Een nieuw groot doek al met olieverf besmeurd maar heb dan gezien dat er oneffenheden in het doek zitten :/ zo zonde

  Antwoord
  • Melanie

   Ik werk nooit met olie verf. Maar ik heb even voor je gezocht op Internet. Het wordt afgeraden.

   Antwoord
 4. Marainne

  Niet erg netjes van Liesje om zo’n degenererende post te plaatsen die niet ter zake doet. Ze zou al blij mogen zijn dat zij zomaar gratis tips en wetenswaardigheden kan meepikken. Haar reacties op deelhoekjes zullen wel steeds verzuurd en van een laag gehalte zijn.
  Ik heb er zeker wat van opgestoken, en ga eens die ‘Gesso’ uitproberen, bedankt.

  Antwoord
  • Bert

   Beste Marainne, of is het Marianne? Je schrijft zelfs je naam fout. De opmerking is niet ‘degenererend’ (wat betekent dat iets zijn/haar goede eigenschappen verliest) maar ‘denigrerend’. Je hebt de klok wel horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.

   Antwoord
 5. tessy

  kan je dit ook gebruiken ipv de gel medium om een foto op canvas te plaatsen?

  Antwoord
  • Melanie

   Sommige doen het inderdaad met gesso. Zelf vind ik het met gel medium wel makkelijker. Maar zoals vele manieren, vind een ieder weer een andere manier prettiger.

   Antwoord
 6. ria

  Wil je de oppervlakte schoon kunnen maken dan is het verstandig om het eindresultaat te beschermen. Een vernis laag is hier perfect voor.

  Bedoel je daar mee als ik iets geschilder heb en wil het blijven houden op dat gedeelte de vernis opspuiten?
  Kan je er ook een afbeelding van een servet op plakken na je gesso hebt gebruikt?

  Antwoord
  • Melanie

   Hoi Ria,

   Als je een schilderij wilt behouden, of wat je dan ook hebt bewerkt met verf en gesso. Dan is een vernis laag (3) zeker aan te raden. Zeker als het buiten gebruikt wordt, al doe ik het bij alles. Zo kan ik het eventueel afnemen, al doe je dat met een schilderij niet snel.
   Een afbeelding van een servet kan je aanbrengen na gesso.

   Antwoord
 7. Harry

  Indien je aluin toevoegt aan de gesso, dan kun je de gesso, na droging, met verf op waterbasis afwerken.
  Recept:
  Gesso:
  Voor het maken van 1000cc gesso heb je nodig:
  1000 cc lijmwater
  1000 gram krijt
  5 gram aluin
  acrylaatverf kleur en hoeveelheid naar keuze ( +/- 10 gram).

  Voeg 1 deel (gewicht) lijmwater, 1 deel (gewicht) krijt, 5 gram aluin en de acrylaatverf samen en meng dit tot een gladde “soep”. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het doel van de gesso kun je gebruik maken van diverse soorten kalk.

  Voor het maken van de 1000cc lijmwater heb je nodig:
  50 gram huidenlijmkorrels
  1000 cc gedestileerd water

  Antwoord
  • Melanie

   Bedankt voor je uitleg.

   Antwoord
  • Jopie

   Harrie, ik denk dat water gedragen verf altijd meteen over gesso aangebracht kan worden…Wij doen dat namelijk al jaren, zelf met de goedkope doeken van de action…gesso erop en schilderen maar met Amsterdam verf op acrylbasis, en zelfs met de acrylverf van de action werkt het…vriendelijke groet Jopie

   Antwoord
 8. Marlies

  Graag werk ik met Gesso op al mijn schilderdoeken en andere materialen. Nu wil ik een Rubbermat op een doek lijmen en verwerken met o.a krijtverf en was..Welke lijmsoort kan ik daar het beste voor gebruiken? En match die lijm ook met de Gesso?

  Antwoord
  • Melanie

   Rubber lijmen moet volgens mij met een speciale kit. Kan niet met elke lijm. Omdat ik er zelf geen ervaring mee heb, ben ik het even voor je gaan googlen. Ik zie inderdaad diverse kit. Maar de volgende link is speciale lijm voor rubber. https://www.pattex.nl/dhz/producten/speciallijmen/special-rubber.html Geen idee of het ook wat is. Gesso kan wel over de meeste materialen worden gebruikt. Goed de lijm en rubber laten drogen. Vet vrij maken. Maar garantie kan ik je niet geven. Soms moet je iets uitproberen om te weten of het kan. Wel raad ik je in dit geval aan om gesso in een spuitbus te gebruiken. Lijkt mij beter voor een project als dit. Succes.

   Antwoord
   • Marlies

    Dankjewel Melanie voor de tip. Dat ga ik uitproberen.

    Antwoord
    • Melanie

     succes

     Antwoord
 9. Marian

  Hoe lang moet een dunne laag gesso drogen voordat je kan pouren met Acryl?

  Antwoord
  • Melanie

   Dat is meestal snel droog, je voelt het vanzelf.

   Antwoord
 10. Corrie

  Hoi Melanie kan ik ook over papier mache ook gesso er over doen

  Antwoord
  • Melanie

   Jazeker corrie dat kan

   Antwoord
  • Melanie

   jazeker

   Antwoord
 11. Fariel

  Hoi Melanie,

  Ik ben zelf al bezig geweest met schilderen op een canvas (zonder eerst te werken met gesso helaas) ben nog niet zo bekend in het wereldje haha. Nou had ik dus de randen afgeplakt met plakband. Maar hier is helaas toch nog verf onder gekomen (of eroverheen aan de zijkanten) waardoor het nu niet een egaal wit randje is. Nu is mijn vraag, hoe dekkend is de gesso en kan ik het ook gebruiken om er eventueel mijn randen weer mee te kunnen corrigeren. Want ik heb dit al geprobeerd met alleen maar wit acrylverf maar dit werkt niet, het dekt helemaal niet. Of heb je misschien tips, ideeën wat ik zou kunnen proberen om dit probleem op te lossen?

  Groetjes

  Antwoord
  • Melanie

   Gesso is niet dekkend. Meng anders 50% gesso en 50% je verf dan word de verf wel wat dikker. Maar garanties heb je niet. Wel is het dat witte verf vaak minder goed dekt. en goedkopere minder goed dan duurdere merken. succes

   Antwoord
 12. irene

  Ik heb je artikel over deze primer met interesse gelezen. Ik kende Gesso helemaal niet. Je schrijft dat Gesso ook geschikt is voor het schilderen van metaal. Wellicht is het dan ideaal voor het beschilderen van een set blikken bussen voor de keuken, die ik allang in de kelder heb staan en die ik al zo lang van plan ben, op te knappen.

  Antwoord
  • Melanie

   Gesso kan je hier ook zeker voor gebruiken. Veel plezier

   Antwoord
 13. floorgaasbeek77@gmail.com

  Hoi Melanie kan ik met gesso ook schelpen opplakken?Ik wil een naambord maken voor een caravan op Ameland.Lijkt me leuk om daar ook schelpen voor te gebruiken.Groetjes Floor

  Antwoord
  • Melanie

   Hoi Floor,
   Met Gesso kan je geen schelpen opplakken. Ik zou dan voor een goeie lijm gaan die voor buiten geschikt is

   Antwoord
 14. lia

  hallo Melanie. Heb je ervaringmet Geso op leer? Ik wil oude slippers gaan pimpen met 3Dverf van Diams en met parelmoerverf. Maar direct op ht bruine leer lijkt me niks worden…

  Antwoord
  • Melanie

   Hoi Lia ik heb er geen ervaring mee. Ik kan ook nergens antwoord op je vraag vinden. Ik durf je geen advies te geven. Wel kan je op een klein stukje leer het uitproberen. Om te zien wat het effect is. Misschien heeft het namelijk geen Gesso nodig iets wat je dan ook uit kan proberen. Zal mij niks verbazen als het leer genoeg grip geeft aan het verf. Succes, hoor graag of het is gelukt Groetjes Melanie

   Antwoord
 15. Mariel

  Wat een rot opmerking zeg.! Lees liever de inhoud i.p.v. voor schooljuf te spelen. Schandalig Liesje. Hiermee laat je wel merken dat jezelf super bent in teksten. Bleh….

  Antwoord
 16. Jannie den Butter -Hoogenboom

  Leuk al deze tips met Gesso , nog een tip het kan ook op kaarten.
  Ik maak nu kerstkaarten met winter plaatjes , dan doe ik een beetje
  Gesso erbij met een beetje glitter er op. Dan lijkt het net op sneeuw.
  Groetjes Jannie

  Antwoord
  • Melanie

   Nooit aan gedacht om het op kerstkaarten te gebruiken op deze manier. Kwam er bij toeval achter door het vorig jaar op glas te gebruiken met glitters (maakte waxinelichthouders met idd sneeuw effect er op. Bedankt voor de tip.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This