Verstelbare kroon maken van stof

okt 8, 2020 | DIY, Halloween, Koningsdag, Naaien | 0 Reacties

Verkleed jij je graag of je kind(eren)? Verkleedkleding kan best duur zijn. Het zelf maken is een goeie optie. De verstelbare kroon is niet alleen makkelijk om te maken, maar kost je nagenoeg geen geld. Wil je weten hoe… lees dan verder.

De kroon heb ik gemaakt voor mijn dochter. Ze wilt later prinses worden, net als veel andere meisjes. Ik maakte de kroon met stof wat ik al had liggen. De roze stof is zelfs een laken waar een gat in zat, doet het nog prima om een kroon uit te halen. In mijn restjes met stof vond ik een stuk blauw groot genoeg voor een kroon.

Kijk vooral wat je hebt, maak op wat je hebt. Bewaar oude shirts, overhemden of lakens. Kijk wat je er mee kan maken. Ik ben een grote voorstander van recyclen, niet aanschaffen van onnodig materiaal.

Wil je alles wel per se nieuw aanschaffen dan kan dat uiteraard ook. Mijn doel voor 2020 was om zoveel mogelijk van mijn bestaande materiaal te gebruiken. Knutselen hoeft niet duur te zijn, het is wat jij er zelf van en mee maakt. Dat te hebben gezegd…. laten we aan de slag gaan.

Moeilijkheidsgraad: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: > 60 minuten

Benodigdheden:

verstelbare kroon maken van stof
Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Werkbeschrijving:

Gebruik een A4 papiertje om het patroon uit te meten. Het midden van het papier moet je hoogste punt worden van de kroon. Ik heb het op 15 cm afgetekend, maar had het achteraf nog iets hoger gemaakt. De andere pieken had ik steeds 3 cm uit elkaar geplaats met steeds 2 cm korter dan de hoogste piek. ( Hoop dat het duidelijk is). De band zelf is 8cm hoog.  Pas dit aan naar wat jij nodig denkt te vinden.

De zijkanten op het papier is vrij lang. Deze heb ik uiteindelijk ingekort naar de omtrek van mijn dochter. Doordat ik het met lint ging vastzetten was meer ook niet nodig.

Ga je klittenband gebruiken laat de extra er dan wel aan zitten.

Let op de afmetingen op het A4 papier zijn zonder de cm zoom. Teken dit op je stof er wel bij.

Knip de twee stofjes uit. Net als het plakvlieseline.

Strijk het plakvlieseline vast met de verkeerde kant op aan een van de stofjes. Welke dat is aan jou. De goeie kant (als die er is) niet op strijken.

De beschrijving van de kroon maken is vanaf nu anders wanneer je het met lint of met klittenband gaat maken.

Met klittenband

Plaats de stofjes op elkaar met de goeie kant naar onderen gedraaid. Beide stoffen hebben dus hun goeie kant naar binnen en de “slechte” kant naar buiten. Speld alle delen aan elkaar vast (zie bovenstaande foto). Stik alles vast maar laat een van de zijkanten open. Dus de onderkant, bovenkant en een van de zijkanten stik je vast.

Keer nu de kroon binnenste buiten zodat de goeie kant zichtbaar wordt. Duw de pieken van de kroon en de hoeken eventueel met de punt van de schaar zodat het zo strak mogelijk er uit komt te zien.

Vouw de open stuk een klein stukje naar binnen en stik het vast. Maak het af door je hele kroon nog een keer rond te gaan. Zo lopen alle stiksels mooi door.

Plaats nu de klittenband op zijkanten. Zet het vast met een spelt alvorens je het vast stikt. Controleer eerst of je de delen goed op elkaar laat aansluiten. Hoe langer de klittenband des te meer je het kan verstellen. Stik daarna de klittenband vast. 

Versier het met wat je maar wilt en klaar is je verstelbare kroon.

verstelbare kroon maken van stof
Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Met lint

Leg de verkeerde kant van een van de stofjes onderop. Daarop plaats je twee linten, 1 aan iedere kant ( zie bovenstaande foto). Plaats de andere stof daarbovenop met de goeie kant naar onderen gedraaid. Beide stoffen hebben dus hun goeie kant naar binnen en de “slechte”  kant naar buiten. Speld alle delen aan elkaar vast (zie bovenstaande foto). Stik alles vast maar laat de onderkant open. Dus de zijkanten en de bovenkant stik je vast.

Let op!!!

Let er op dat de lint niet vast komt te zitten als jede delen op elkaar vast gaat stikken. Alleen de uiteinden van een kant van de linten stik je vast aan de zijkant.

Knip aan de pieken van de kroon de punt recht af tot net boven het stiksel. Knip de dalen in tot aan het stiksel.

Keer nu de kroon binnenste buiten zodat de goeie kant zichtbaar wordt. Duw de pieken van de kroon en de hoeken eventueel met de punt van de schaar zodat het zo strak mogelijk er uit komt te zien.

Vouw de open stuk een klein stukje naar binnen en stik het vast. Maak het af door je hele kroon nog een keer rond te gaan. Zo lopen alle stiksels mooi door.

Versier het met wat je maar wilt en klaar is je verstelbare kroon.

verstelbare kroon maken van stof
Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Als je geen plakvlieseline gebuikt wordt de kroon slap. Zie mijn kroon. Ik had geen plakvlieseline meer in huis. Met een laag extra stof dacht ik het wel te verstevigen, maar het is niet zo goed gelukt als wanneer ik plakvlieseline had gebruikt. Wil je het helemaal goed doen, dan strijk je op beide delen van je stof plakvlieseline.

Ik hoop dat alles duidelijk is. Zijn er nog dingen onduidelijk zijn, laat het mij dan weten

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

De kreadoe beurs is de plek voor iedereen die ook maar een beetje creatief is of bezig wil zijn. De beurs is erg druk, veel stands en workshops. Ondanks de plattengronden kan het overweldigend zijn. Hoe kan je de dag zo leuk mogelijk maken zonder gillend gek te...

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This