Verftechniek met baking soda

sep 3, 2020 | DIY, DIY technieken, Knutselen, knutselen met kinderen | 0 Reacties

Heb jij een oude vaas, plantenbak of schaal die je graag wilt upcyclen? Zou je het graag een natuurlijke uitstraling willen geven? Dan heb ik de verftechniek voor jou.

Op YouTube kwam ik bij XO, MaCenna een verftechniek tegen die ik maar wat graag zelf wilde uitproberen. Het zag er te mooi uit om waar te zijn.

Al paar jaar keek ik tegen een plantenbak in de woonkamer aan, die niet meer in mijn huis past. Al mijn plantenbakken zijn wit en deze was zilvergrijs, strak en modern. De kleur grijs had ik jaren geleden al verbannen uit mijn huis, maar die plantenbak niet. De plant die erin zit ging heel slecht en zag er echt niet meer uit. De enigste optie was om de plant weg te gooien. Een lege plantenbak, die ik graag wilde onderwerpen aan de verftechniek met baking soda. Zou het echt werken?

Voor de verftechniek kan je verschillende verf gebruiken. Ik keek wat ik nog in de kast had staan en besloot om gebruik te maken van de goedkope Van Bleiswijck witte acrylverf 205ml van de Action.

  Moeilijkheidsgraad:    

  Tijdsduur: <15 minuten exclusief droog tijd

  Benodigdheden:

  • Verf
  • Kwast
  • Baking soda
  • Gesso (optioneel)

  Werkbeschrijving:

  Omdat de plantenbak glad was durfde ik de verf niet direct aan te brengen. Ook al zag ik dat op het YouTube filmpje dat het direct op het voorwerp werd aangebracht, ik durfde dat niet. De voorwerpen in het filmpje zijn puur decoratief maar mijn plantenbak zal gebruikt worden, water zal gemorst worden. Het moet dus tegen een stootje kunnen.

  verftechniek met baking soda
  Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  Stap 1

  Gesso is mijn wondermiddel voor heel veel. Ook in dit geval wilde ik de eerste laag met gesso. Gesso is een soort primer die ervoor zorgt dat de verf beter hecht aan de ondergrond.

  De verf mengde ik bij de eerste laag als volgt:

  Acrylverf, gesso en baking soda. Alle drie gelijke delen. Hoeveel jij nodig hebt moet je zelf gokken, afhankelijk van de grote van het voorwerp. Zolang je maar gelijke delen gebruikt.

  Nogmaals gesso kan je achterwegen laten, maar de manier waarop ik alle stappen heb doorlopen kan ik je succes garanderen.

  Meng de verf, baking soda en gesso goed. Breng het mengsel aan met een grote kwast. Doe het niet te netjes. Laat de eerste laag goed drogen voordat je verder gaat.

  verftechniek met baking soda
  Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  Stap 2

  Heb je nog een beetje van het mengsel over? Geen probleem. Maak nu weer een mengsel aan. Maar nu zonder gesso. Dus 1 deel verf en 1 deel baking soda. Dit kan je bij je mengsel van stap 1 mengen.

  Breng ook deze laag aan. Je zal zien dat het mengsel nu meer structuur heeft. Wil je het nog meer structuur geven? Als het iets aan het drogen is ga je er met de kwast overheen, je zal zien dat het dan iets los komt en nog grover wordt. Speel hier mee naar eigen inzicht en naar wat je mooi vindt.

  Stap 3

  Ik had nog een derde laag nodig. Vind jij het na stap 2 al goed dan kan je stap 3 overslaan. Nadat stap 2 droog was ben ik nog een derde laag gaan aanbrengen omdat er nog te veel grijs doorheen kwam en het hier en daar nog wat meer structuur kon gebruiken.

  Ook nu gebruik je weer 1 deel verf en 1 deel baking soda.

  Note:

  Na het aanbrengen van de 3 lagen zie je hier en daar nog steeds een beetje grijs er doorheen schijnen. Persoonlijk vind ik het met deze verftechniek geen probleem. Het geeft zelfs diepte.

  Laat alle lagen goed drogen. Je kan het nu zo laten. Maar ik wil het goed beschermen. Met een blanke lak spuitbus bracht ik 3 lagen aan. Tussen de lagen ook weer goed laten drogen. Ik was bang dat de laklagen ervoor zouden zorgen dat het matte effect wat de verftechniek met baking soda geeft verloren zou gaan. Gelukkig zie ik daar niks van.

  Tip

  Wil je het een kleur geven, je kan uiteraard de kleur al mengen in het mengsel van verf en baking soda. Wijkt daarna de kleur af kan je altijd nog een laag met verf geven zonder de baking poeder erin.

  verftechniek met baking soda
  Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  Lees ook eens:

  Ik hoop dat je wat hebt aan de verftechniek met baking soda, ben benieuwd of jij er ook iets mee gaat upcyclen.

  Shares

  Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

  Create and have fun,

  Melanie

  Welkom bij de blog Mel DIY.

  Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

  Create and have fun, Melanie

  Lets get sociale

  Nieuw in de MelDIY shop

  1,20

  Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

  Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

  Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

  Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

  NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

  Boekje voor Moederdag knutselen

  Boekje voor Moederdag knutselen

  Wil je iets leuks maken voor Moederdag zonder uren eraan kwijt te zijn. Het Moederdag boekje is een boekje waarin je de leukste herinneringen kan bewaren zonder heel veel zelf te hoeven doen. Het is een soort van vriendschap boekje voor je mama of oma.Het Moederdag...

  Uitvouwbare Moederdag kaart printable

  Uitvouwbare Moederdag kaart printable

  Wil je zelf iets maken voor Moederdag? Geen tijd, ideeën of zin om alles zelf te bedenken. Dan is de uitvouwbare Moederdag kaart echt iets voor jou.De uitvouwbare Moederdag kaart is gemaakt op A4 formaat. Na het downloaden kan je de kaart gebruiken zoals die is, of...

  Bloesemboom knutselen met kinderen

  Bloesemboom knutselen met kinderen

  Word jij ook zo blij van bloesembomen vol in bloei? Vandaag maak ik een bloesemboom met wc rollen en crêpepapier. Het resultaat mag er zijn. Maak er meerdere en je zal een wauw effect teweegbrengen. En het is niet eens moeilijk om te maken.Een bloesemboom in bloei is...

  Magneten maken met papier en mod podge

  Magneten maken met papier en mod podge

  Heb jij oude magneten of wil jij een persoonlijk cadeau maken? Door magneten te maken met papier en mod podge kan jij een persoonlijk tintje geven aan magneten. Ik laat je zien hoe.Heb jij oude magneten of wil jij een persoonlijk cadeau maken? Door magneten te maken...

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Pin It on Pinterest

  Shares
  Share This