Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

jan 21, 2021 | DIY, Knutselen, knutselen met kinderen, Recepten, Review | 0 Reacties

Smûk. Fries geluk in een creatief boek vol DIY’s en recepten. Het boek is geschreven door blogster Wimke Tolsma. Wat je kan verwachten van het boek Smûk en wat ik ervan vind… Lees dan vooral verder.

Wimke volg ik al een hele tijd op sociale media en met grote regelmaat lees ik haar blog, Wimke. Volg jij haar al? Zeker de moeite waard.

Ik bewonder haar blog en sociale media. Alles ziet er zo mooi en perfect uit. Een kijkje in haar Fries geluk. Op haar blog schrijft ze veel over creatief bezig zijn, of het om een recept gaat of een DIY. Maar ook uitjes en persoonlijke verhalen komen voorbij.

Toen ik benaderd werd of ik misschien interesse had in het boek Smûk hoefde ik er geen seconde over te twijfelen.

Wat betekend Smûk

Denen hebben hygge, Zweden lagom, Japanners ikigai en de Friezen hebben smûk. Letterlijk betekend het woord, geluk  en warm/ behaaglijk.

Je hoeft niet ver te zoeken om geluk te vinden. In Friesland weten ze het wel waar geluk voor staat. Het zijn de kleine geluksmomentjes die je leven Smûk maken

Het boek

Als ik even snel door het boek blader valt mij direct op dat het helemaal bij haar past. Je herkent direct Wimke erin. 

Het is een dik boek met prachtige foto’s. Alleen om die reden zal het boek niet misstaan op een salontafel als decoratie en voor de visite om doorheen te bladeren.

Als ik beter kijk zie ik dat het boek is opgedeeld in 4 delen. De 4 seizoenen. Bij elk seizoen zijn passende DIY’s en recepten.

Wimke neemt je mee in haar Fries geluk momenten. Ook al kom je net als ik niet uit Friesland en is je band met Friesland minimaal. Dan nog is het boek prachtig. Ik als meisje van de grote stad, wordt toch meegenomen naar het prachtige Friesland.

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Elk plekje in Nederland heeft zo zijn schoonheden, maar Wimke haar kijk op Friesland heeft mij meer van Friesland doen houden. (Al ben ik er vaak genoeg geweest, de schoonheid van Friesland heeft zij mij in laten zien.)

To do

In het boek zie ik heel veel DIY’s die al heel lang op mijn to do lijst staan. Zo staat iets verven met natuurlijke materialen zoals groenten al heel lang op mijn lijst. Maar ook slinger maken van restjes stof.

DIY’s die ik ooit ook al eens heb gemaakt. Zoals: de geknoopte wandhanger.

Ook heb ik dingen gemaakt die niet op de blog terug te zien zijn zoals planten in een vaasje of houtplankje branden.

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Smûk. Fries geluk in een creatief boek.
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

 Weefraam maken 

Na het doorbladeren van smuk had ik direct zin om aan de slag te gaan met 1 ding dat al heel lang op mijn to do lijst staat, namelijk een weefraam maken van een canvas of fotolijst.

Met ruim de helft van mijn knutsel spullen nog in verhuisdozen, dook ik erin op zoek naar touw en lint. Helaas kon ik niet zo veel meer vinden. De winkels zijn nog altijd niet open. Maar dat weerhield mij er niet van om aan de slag te gaan.

Wimke heeft bij het maken van de weefraam over een bepaalde afmeting, maar ik heb een canvas van 50 x 50 cm en dat werkte ook prima. Haar idee om planten en bloemen te weven, vind ik geniaal, daar was ik zelf nog niet opgekomen. Ik kan niet wachten tot de winkels weer open zijn na aanleiding van haar DIY mijn variatie er op te maken.

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Haken

Haken en breien is nooit mijn ding geweest. Na vele pogingen heb ik die 2 hobby’s maar opgegeven. Ik bak er niks van. Maar na het doorbladeren van het boek wil ik haken wel weer eens een kans geven. Ook hiervoor heeft ze duidelijke uitleg met inspirerende DIY’s.

Conclusie

Het boek kreeg ik opgestuurd. Ondanks dat zal het mijn mening niet beïnvloeden.

Het zal je vast niet verbazen als ik zeg dat Smûk een boek is dat in iedereen zijn of haar kast thuis hoort. Niet alleen is het prachtig vormgegeven, zijn de foto’s nog mooier en zijn de 60 creatieve DIY’s en recepten stuk voor stuk een superleuk manier om je dagen door te komen.

Voor zover ik het boek heb doorgelezen is geen enkele DIY of recept lastig om te maken. Merendeel kan je gezellig met je kinderen maken.

Smûk heeft mij geïnspireerd en zal ook zeker jouw inspireren, daar ben ik van overtuigd. 

Ik ga zeker veel meer leuke dingen maken uit het boek. Met de tijd zullen die voorbij  komen op de blog of op Instagram. Hou het in de gaten!!!

  Smûk. Fries geluk in een creatief boek.
  Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

  Overige informatie:

  Smûk kan je kopen via de onderstaande knop.

  • Auteur: Wimke Tolsma
  • blz:265
  • prijs: €17,95
  Shares

  Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

  Create and have fun,

  Melanie

  Welkom bij de blog Mel DIY.

  Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

  Create and have fun, Melanie

  Lets get sociale

  Nieuw in de MelDIY shop

  1,99

  Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

  Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

  Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

  Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

  NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

  Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

  Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

  De kreadoe beurs is de plek voor iedereen die ook maar een beetje creatief is of bezig wil zijn. De beurs is erg druk, veel stands en workshops. Ondanks de plattengronden kan het overweldigend zijn. Hoe kan je de dag zo leuk mogelijk maken zonder gillend gek te...

  Mythografie dieren

  Mythografie dieren

  Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

  Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

  Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

  Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

  Konijn van pompoms knutselen

  Konijn van pompoms knutselen

  Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Pin It on Pinterest

  Shares
  Share This