Sinterklaas mijter pinata knutselen

Sinterklaas mijter pinata knutselen

Knutselen, knutselen met kinderen

Altijd al een pinata willen maken? Of op zoek naar een Sinterklaas surprise? 

Ik ga je stap voor stap uitleggen, hoe je de Sinterklaas mijter pinata zelf kan maken. Als pinata te gebruiken, maar met een paar kleine aanpassingen ook als surprise te gerbuiken.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
Shares
 • Facebook
 • Pinterest

Ik ben zelf gek op pinata’s en grijp graag elke gelegenheid aan om een pinata te maken. En vandaag laat ik jou zien hoe simpel het eigenlijk te maken is.

Sinterklaas mijter pinata knutselen

Moeilijkheidsgraad:   ☆ 

Tijdsduur: > 60 minuten

Benodigdheden: 

 • stevig karton ( hoe groter de pinata des te steviger het moet wezen)
 • alles lijm
 • rode crepe papier
 • geel stevig papier
 • lint
 • schaar
 • (stanley mes en snijmat optioneel)
 • schilderstape ( optioneel maar wel aan te raden)

Werkbeschrijving:

De basis van deze pinata is ook goed te gebruiken voor andere vormen. Als je de basis begrijpt kan je alle platte pinata’s maken. Ik zal het stap voor stap met je doornemen zodat ook jij het kan maken. Zo moeilijk is het niet. Vorig jaar heb ik kinderen met een gemiddelde leeftijd van 9  jaar tijdens een workshop geleerd hoe ze een pinata vanaf nul zelf konden maken. En sommige hadden veel moeilijkere vormen.

De vorm van de Sinterklaas mijter pinata:

Dit is toch wel het belangrijkste om te maken en hier gaat je tijd dan ook voornamelijk heen.

Knip twee keer de vorm van een mijter uit.Een mijter is bijna een driehoek maar dan iets rond aan de buiten zijden.  Weet je niet goed hoe je een mijter moet maken lees dan mijn stuk over sjablonen. Hier wordt het stap voor stap uitgelegd. De mijter is ongeveer 30 cm lang. en 20 cm breed. Niet de allergrootste pinata. Maar met al het snoep wat kinderen al nuttigen vond ik het ook niet nodig om het groter te maken.

Maak nu een lange strook van ongeveer 7 cm breed. De lengte is minder belangrijk maar hoe langer hoe beter. De strook moet om het mijter kunnen plus nog wat extra. Als je strook te kort is dan maak je nog een strook. Net zolang totdat het eromheen kan.

Teken aan beide kanten van de strook 1cm af. En vouw dit om.

Maak inkepingen in de omgevouwen rand. De inkepingen zorgt er voor dat je de strook rond kan buigen. Dit hoeft dus niet op rechte stukken.

De opbouw van de Sinterklaas mijter pinata:

Plak nu de vouwrand zo strak mogelijk vast aan een van de mijter delen. Vouw een strook doormidden en begin deze als midden punt te gebruiken voor de bovenkant (punt) van de mijter. Werk aan beide kanten naar beneden toe.

Laat aan de onderkant een opening. De grote van de opening is afhankelijk van de gekozen snoep dat er in gaat.  Of misschien wil je van de mijter wel een surprise maken. Zorg dan dat het cadeau er nog in past. Wil je de Sinterklaas mijter pinata kapot slaan dan moet je de bovenkant open laten in plaats van de onderkant. Lees hier verder op meer over.

Plak nu de tweede deel van de mijter er op. Om te zorgen dat deze goed vast blijft zitten gebruik je nu de tape zo nu en dan. Dit zorgt er voor dat alles op zijn plaatst blijft zitten en de kans krijgt om te drogen. gebruik hiervoor schilders tape. Ductape of gewone tape is glad en zorgt er later voor dat de crêpe papier niet blijft vastzitten.

Als het goed is is je frame van de Sinterklaas mijter nu klaar. Alleen een kleine opening is er nog open. Als het lijm droog is kan je er nu snoep ik doen. Of als je het al surprise wilt gebruiken het cadeautje er in stoppen. 

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
Shares
 • Facebook
 • Pinterest

Pinata kapot trekken met meerdere kinderen:

Zorg dat je nog een strook over hebt dat een paar centimeter langer is dan het gat.

Wikkel er crêpe papier om heen en lijm dit vast.

Maak hier in het midden gaatjes in van ongeveer 2 cm uit elkaar. Voor elk kind dat aanwezig is 1. Haal voor de gaatjes een lint. Laat alle lint los zitten op 1 na die maak je goed vast aan de strook.

Plak dit met een beetje lijm vast aan de binnen kant van de pinata.

1 kind zal dan aan het lint trekken dat vast zit en daardoor de onderkant er uit trekken en daardoor ook het snoep.

Pinata kapot trekken als surprise:

Wil je het als surprise gebruiken dan kan je gewoon twee gaten in de strook maken een paar leuke gekleurde stroken er doorheen halen. Vast knopen. En dan vastplakken.

De geen die de surprise krijgt moet dan de onderkant er uit trekken.

Touw of lint aan de boven vast maken en het is klaar voor gebruik.

Pinata kapot slaan:

Wil je de Sinterklaas mijter pinata kapot slaan dan kan je een kleine opening aan de bovenkant open laten. De onderkant dicht maken. Aan de bovenkant kan je het snoep er in stoppen en hoeft niet dicht gemaakt te worden. Een beetje crepe papier is voldoende. Je zal er dan niks van zien. Kapot gaat het toch wel.

Touw of lint aan de boven vast maken en het is klaar voor gebruik.

Het aankleden.

Het leukste kan nu beginnen, het aankleden van de mijter. Knip een strook van ongeveer 5cm af van de crepe papier. Maak hier inkepingen in. Plak dit vast door het crepe papier om de mijter heen te wikkelen. Begin onderaan en werk het al wikkelend omhoog. Ga hier mee door totdat je strook op is. De kans is groot dat je nog een aantal keren een strook moet knippen.

Als je eenmaal boven in komt wordt het iets lastiger. Plak een stukje crepe papier over de punt heen voordat je het laatste stukje crêpe papier er omheen gaat wikkelen. Dit doe je omdat je de punt anders niet mooi ingekleurd krijg. ( Ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen.) Als je eenmaal zo ver bent dan snap je wat ik bedoel.

Als laatste knip je een kruis uit een vel geel papier of maak twee brede stroken en plak die over elkaar heen als een kruis. De kruis kan je versieren met goud glitter of nep stenen.

De Sinterklaas mijter pinata is nu af en klaar om gesloopt te worden.

Tip:

 • Je kan een leuke tekst uitprinten en er op plakken.
 • Wil je niet een pinata maken maar er een surprise van maken. Het opbouwen is het zelfde. Plaats alleen het cadeau er in voordat je het dicht maakt. Bij de Pinata maak je een gat aan de bovenkant, maar je kan dit ook aan de achterkant doen. Zo kan er gemakkelijk het cadeau uit gehaald worden.

Hopelijk is het allemaal duidelijk hoe je de pinata moet maken. En zoals ik al eerder zei. Het is niet moeilijk om te maken. En in het begin zal je er lang over doen en zal het er misschien niet zo mooi er uit zien dan jij zal willen. Maar na een paar keer maken zal je zien dat je er een snelheid in krijgt en je het steeds mooier kan maken.

Maak jij wel eens eeen Pinata?

Wordt lid van mijn facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoi, mijn naam is Melanie
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
Hoi, mijn naam is Melanie

Wekom bij de blog Mel DIY.  Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun

Lets get sociale

Wordt lid van mijn Facebook groep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Nog meer DIY’s voor jou…

Robot surprise

Ben je niet echt een knutsel wonder, vind je een Sinterklaas surprise maken stressvol? Wil je zo min mogelijk geld uitgeven aan het maken van de surprise? Dan heb ik de ideale surprise voor jou. Deze super simpel te knutselen robot surprise is in minder dan een uur...

Knutselspullen wenslijst in je bullet journal

Een knutselspullen wenslijst maken is een handige manier om te onthouden wat je echt wilt hebben, of nodig hebt. Zo kan jij jezelf nog meer verantwoordelijk houden om impuls aankopen tegen te gaan. Te sparen voor dat, wat sparks your joy.  Maak de knutselspullen...

Enge lampion knutselen voor Sint Maarten

Heb je een kind dat mee doet aan Sint Maarten of Halloween? Houd jouw kind van griezelen? Dan heb ik de  DIY lampion voor jou.Het is weer donderdag, en dat betekend de creatieve creacross uitdaging met linkparty.  Het thema van deze week is Sint Maarten. Dit keer geen...

Halloween maskers knutselen

Met 1 basis masker maak je heel veel verschillende maskers. Omdat het bijna Halloween is maakte ik met mijn kleuter enge maskers.  Enge maskers die zo simpel zijn dat je het zo gemaakt is. Eerder maakte ik al diverse maskers en superhelden maskers. Allemaal gemaakt...

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This