Wil je meer weten over kleur en hoe je kleuren kan mixen? Door kleuren te begrijpen kan je nog mooier leren te kleuren en te schilderen. Leuk voor jong en ouder.

Om je kleuren en schildertechniek te verbeteren en meer te weten over kleuren moet ik dieper in op de kleuren en hoe ze werken. Niet alles zal ik noemen of op ingaan. Voor mij is het belangrijk dat je de basis mee krijgt en snapt. Zodat het ook voor kinderen nog te begrijpen is. Ook heb ik een kleuren kaart die je gratis kan uitprinten om er een actief lesje van te maken.

Primaire kleuren

Met deze kleuren kan je alle kleuren maken. De basis (primair) waar vanuit je alle kleuren mengt.

Een printer gebruikt andere primaire kleuren dan een schilder. Om het niet al te ingewikkeld te maken hou ik het bij de kleuren die een artiest zoals een schilder en tekenaar gebruikt.

Primaire kleuren zijn:

 • Blauw
 • Rood
 • Geel

Secundaire kleuren

Dit zijn kleuren die gemengd zijn met 2 van de primaire kleuren.

 • Blauw met rood is paars.
 • Rood met geel is oranje.
 • Geel met blauw is groen.

Door meer of minder van een kleur eraan toe te voegen zal de secundaire kleur veranderen.

Bijvoorbeeld: Blauw met rood is paars. Maar door er meer blauw dan rood aan toe te voegen zal de kleur paars anders zijn.

Tertiaire kleuren

Dit zijn kleuren die ontstaan door primaire kleuren met secundaire kleuren te mengen.

Kleuren kaart. Leer meer over kleuren en hoe te gebruiken
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Complementaire kleuren

Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleuren cirkel. In de bovenstaande afbeelding heb ik een eenvoudige cirkel gemaakt om het te verduidelijken.

 • Rood staat tegenover groen,
 • Geel tegenover paars,
 • Oranje tegenover blauw.

Door complementaire kleuren samen te gebruiken ontstaat een contrast. Deze kleuren versterken elkaar. (Simultaan-contrast is het gebruiken van net niet complementaire kleuren).

Contrast

Contrast kan ook ontstaan door te spelen met licht en donker, denk hierbij aan zwart en wit. Licht blauw en donkerblauw.

Warm en koude kleuren met elkaar te gebruiken ontstaan ook contrast.

Warme kleuren zijn:

 • Rood,
 • Oranje,
 • Geel.

Kleuren rond deze kleuren en gemengd met elkaar deze kleuren zijn ook warme kleuren. Denk hierbij aan roze.

Koude kleuren zijn:

 • Groen,
 • Blauw,
 • Paars.

Kleuren rond deze kleuren en gemengd met elkaar deze kleuren zijn ook koude kleuren. Bijvoorbeeld turquoise.

Er zijn nog meer soorten contrasten maar voor nu is dit een goed begin om vanuit te kunnen starten. De basis van kleur gebruik is nu hopelijk duidelijk. Stel gerust vragen als je er meer over wilt weten.

Geen kleur

Kleuren wit en zwart noem ik in dit verhaal niet. Zwart/ wit worden ook geen kleuren genoemd. Deze “kleuren” gebruik je onder anderen om te mengen met andere kleuren zodat een kleur lichter of donkerder wordt.

Pastel kleuren

Pastelkleuren zijn kleuren gemengd met wit. Zo ontstaan zachte kleuren.

Vertroebelde kleuren

Dit zijn kleuren die zijn gemend met zwart. Een kleur krijgt vaak een vergrijsde tint. Door er meer of minder zwart in te mengen ontstaan verschillende vergrijsde kleurtinten.

Let op!

Zwart is opgebouwd uit verschillende kleuren. Zeker met verf zal je merken dat zwart vaak een ondertoon heeft van bruin, groen, paars, oranje of rood. De ondertoon bepaald mede hoe gemengde kleuren met zwart er uiteindelijk uit komen te zien.

 Kleuren kaart

Om alles in het bovenstaande verhaal nog duidelijk te maken heb ik een kleuren kaart gemaakt. Deze kan je gratis downloaden. Ga vooral zelf aan de slag met de lege kleuren kaart. Meng kleuren in de vakjes om je verf en kleurtjes te begrijpen. Dit is een leuke oefening voor jong en ouder.

Klik op de onderstaande knop als je de kleuren kaart wilt downloaden.

Tot slot….

Maak op een vel papier een kleuren staal van je kleuren. Van je verf, stiften en potloden (of waar jij dan ook graag mee werkt). Meng kleuren waar je graag mee werkt met andere kleuren zie wat het doet.

Om potloden te kunnen mengen kan je kleuren over elkaar heen kleuren. (Niet alle kleurpotloden laten dit even goed toe.)

 Door dit allemaal te doen leer je wat kleuren doen. Zo kan jij je kleurtechnieken en schildertechnieken verbeteren. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn korte lesje over kleur.

Lees ook eens:

Wat is jouw lievelingskleur?

Kleuren kaart Hoe werken kleuren en hoe kan je jouw kleur techniek verbeteren
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,20

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Boekje voor Moederdag knutselen

Boekje voor Moederdag knutselen

Wil je iets leuks maken voor Moederdag zonder uren eraan kwijt te zijn. Het Moederdag boekje is een boekje waarin je de leukste herinneringen kan bewaren zonder heel veel zelf te hoeven doen. Het is een soort van vriendschap boekje voor je mama of oma.Het Moederdag...

Uitvouwbare Moederdag kaart printable

Uitvouwbare Moederdag kaart printable

Wil je zelf iets maken voor Moederdag? Geen tijd, ideeën of zin om alles zelf te bedenken. Dan is de uitvouwbare Moederdag kaart echt iets voor jou.De uitvouwbare Moederdag kaart is gemaakt op A4 formaat. Na het downloaden kan je de kaart gebruiken zoals die is, of...

Bloesemboom knutselen met kinderen

Bloesemboom knutselen met kinderen

Word jij ook zo blij van bloesembomen vol in bloei? Vandaag maak ik een bloesemboom met wc rollen en crêpepapier. Het resultaat mag er zijn. Maak er meerdere en je zal een wauw effect teweegbrengen. En het is niet eens moeilijk om te maken.Een bloesemboom in bloei is...

Magneten maken met papier en mod podge

Magneten maken met papier en mod podge

Heb jij oude magneten of wil jij een persoonlijk cadeau maken? Door magneten te maken met papier en mod podge kan jij een persoonlijk tintje geven aan magneten. Ik laat je zien hoe.Heb jij oude magneten of wil jij een persoonlijk cadeau maken? Door magneten te maken...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This