Wil je meer weten over kleur en hoe je kleuren kan mixen? Door kleuren te begrijpen kan je nog mooier leren te kleuren en te schilderen. Leuk voor jong en ouder.

Om je kleuren en schildertechniek te verbeteren en meer te weten over kleuren moet ik dieper in op de kleuren en hoe ze werken. Niet alles zal ik noemen of op ingaan. Voor mij is het belangrijk dat je de basis mee krijgt en snapt. Zodat het ook voor kinderen nog te begrijpen is. Ook heb ik een kleuren kaart die je gratis kan uitprinten om er een actief lesje van te maken.

Primaire kleuren

Met deze kleuren kan je alle kleuren maken. De basis (primair) waar vanuit je alle kleuren mengt.

Een printer gebruikt andere primaire kleuren dan een schilder. Om het niet al te ingewikkeld te maken hou ik het bij de kleuren die een artiest zoals een schilder en tekenaar gebruikt.

Primaire kleuren zijn:

 • Blauw
 • Rood
 • Geel

Secundaire kleuren

Dit zijn kleuren die gemengd zijn met 2 van de primaire kleuren.

 • Blauw met rood is paars.
 • Rood met geel is oranje.
 • Geel met blauw is groen.

Door meer of minder van een kleur eraan toe te voegen zal de secundaire kleur veranderen.

Bijvoorbeeld: Blauw met rood is paars. Maar door er meer blauw dan rood aan toe te voegen zal de kleur paars anders zijn.

Tertiaire kleuren

Dit zijn kleuren die ontstaan door primaire kleuren met secundaire kleuren te mengen.

Kleuren kaart. Leer meer over kleuren en hoe te gebruiken
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Complementaire kleuren

Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleuren cirkel. In de bovenstaande afbeelding heb ik een eenvoudige cirkel gemaakt om het te verduidelijken.

 • Rood staat tegenover groen,
 • Geel tegenover paars,
 • Oranje tegenover blauw.

Door complementaire kleuren samen te gebruiken ontstaat een contrast. Deze kleuren versterken elkaar. (Simultaan-contrast is het gebruiken van net niet complementaire kleuren).

Contrast

Contrast kan ook ontstaan door te spelen met licht en donker, denk hierbij aan zwart en wit. Licht blauw en donkerblauw.

Warm en koude kleuren met elkaar te gebruiken ontstaan ook contrast.

Warme kleuren zijn:

 • Rood,
 • Oranje,
 • Geel.

Kleuren rond deze kleuren en gemengd met elkaar deze kleuren zijn ook warme kleuren. Denk hierbij aan roze.

Koude kleuren zijn:

 • Groen,
 • Blauw,
 • Paars.

Kleuren rond deze kleuren en gemengd met elkaar deze kleuren zijn ook koude kleuren. Bijvoorbeeld turquoise.

Er zijn nog meer soorten contrasten maar voor nu is dit een goed begin om vanuit te kunnen starten. De basis van kleur gebruik is nu hopelijk duidelijk. Stel gerust vragen als je er meer over wilt weten.

Geen kleur

Kleuren wit en zwart noem ik in dit verhaal niet. Zwart/ wit worden ook geen kleuren genoemd. Deze “kleuren” gebruik je onder anderen om te mengen met andere kleuren zodat een kleur lichter of donkerder wordt.

Pastel kleuren

Pastelkleuren zijn kleuren gemengd met wit. Zo ontstaan zachte kleuren.

Vertroebelde kleuren

Dit zijn kleuren die zijn gemend met zwart. Een kleur krijgt vaak een vergrijsde tint. Door er meer of minder zwart in te mengen ontstaan verschillende vergrijsde kleurtinten.

Let op!

Zwart is opgebouwd uit verschillende kleuren. Zeker met verf zal je merken dat zwart vaak een ondertoon heeft van bruin, groen, paars, oranje of rood. De ondertoon bepaald mede hoe gemengde kleuren met zwart er uiteindelijk uit komen te zien.

 Kleuren kaart

Om alles in het bovenstaande verhaal nog duidelijk te maken heb ik een kleuren kaart gemaakt. Deze kan je gratis downloaden. Ga vooral zelf aan de slag met de lege kleuren kaart. Meng kleuren in de vakjes om je verf en kleurtjes te begrijpen. Dit is een leuke oefening voor jong en ouder.

Hoe kom je aan de Kleurenkaart?

Je klikt op de onderstaande knop. Er opent nu een nieuw tabblad op je scherm. Je kan nu het bestand downloaden.

Krijg je geen toegang?

 • Kijk dan eerst of je wel toegang hebt tot Google Drive.
 • Mij toegang vragen tot het bestand via Google Drive heeft geen nut. Het bestand staat namelijk open voor iedereen die de link krijgt. Lukt dit niet, kijk dan of jouw instellingen in jouw Google Drive account goed staan ingesteld. Kijk of jij kan downloaden van anderen accounts. ZO niet verander dan de instelling. Dan zou je het bestand moeten kunnen binnen halen.
 • Heb je geen Google account dan is het helaas niet mogelijk om de PDF bestand te downloaden. Vraag het desnoods aan iemand die wel een google account heeft.
 • Kom je er dan nog niet uit neem dan contact met mij op. Dan komen wij er vast wel samen uit.

Tot slot….

Maak op een vel papier een kleuren staal van je kleuren. Van je verf, stiften en potloden (of waar jij dan ook graag mee werkt). Meng kleuren waar je graag mee werkt met andere kleuren zie wat het doet.

Om potloden te kunnen mengen kan je kleuren over elkaar heen kleuren. (Niet alle kleurpotloden laten dit even goed toe.)

 Door dit allemaal te doen leer je wat kleuren doen. Zo kan jij je kleurtechnieken en schildertechnieken verbeteren. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn korte lesje over kleur.

Lees ook eens:

Wat is jouw lievelingskleur?

Sla de DIY op voor later op Pinterest. Gebruik daarvoor de onderstaande afbeelding. Vergeet niet om mij te volgen op

Pinterest ↓

Kleuren kaart Hoe werken kleuren en hoe kan je jouw kleur techniek verbeteren
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

Uil knutselen met wc-rollen

Uil knutselen met wc-rollen

Knutselen met wc-rollen is een manier om goedkoop de leukste dingen te knutselen. Met de herfst om de hoek leek het mij leuk om jou te laten zien hoe je stap voor stap een uil kan maken van een wc-rol.De uil heb ik gemaakt door de veren na te bootsen met cirkels. Met...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This