Junk journal kaarten en tags maken

feb 16, 2021 | Bullet journal, DIY, Scrapbook | 0 Reacties

Een junk journal is niet meer dan een dagboek wat gemaakt is met junk (het Engelse woord voor troep/ rommel). Het is niet alleen een leuke hobby, maar het kan ook een vrij goedkope hobby zijn. Met allerlei dingen die je al in huis hebt kan ook jij het maken.

Vandaag ga ik niet uitleggen hoe je een junk journal maakt of wat het is. Maar hoe je kaarten en tags kan maken voor onder andere in je junk journal. De kaarten en tags zijn ook te gebruiken om een cadeau te versieren of verstuur de kaart naar iemand. Ik maakte ze vooral voor in mijn junk journal.

Heb je echt geen idee wat een junk journal is… Eerder maakte ik junk journal inserts voor in mijn travelers notebook.  

Een junk journal is een geheel boek gemaakt met junk en niet slechts een insert maar het geeft je wel een idee. Mijn travelers notebook gebruik ik als mijn dagelijkse agenda en notitieboek. De junk journals die ik heb gebruik ik als dagboek, al schrijf ik er niet elke dag in, meer belangrijke dingen of momenten noteer ik voor later. Niet alleen heb ik een junk journal voor mezelf maar ik heb ook voor alle drie mijn kinderen er 1. In de junk journal van mijn kinderen scherijf ik soms gebeurtenissen die alleen voor hun van toepassing is. Leuk om later cadeau te geven.

Moeilijkheidsgraad: ★☆☆☆

Tijdsduur: <15 minuten + droogtijd

Benodigdheden:

Verzamel, kranten, oude boeken, reclamefolders, tijdschriften. Bewaar je restjes papier. Met alleen deze dingen kan je al aan de slag. Ik heb ook prijskaarten bewaard dat aan kleding zit, kaarten en resten karton.

Mijn doel is al een tijd om mijn voorraad papier, stickers en plaatjes te verminderen. Uiteindelijk wil ik er nog maar 2 lades mee gevuld hebben in plaats van 6.

De resten papier komen van eerdere knutsel projecten en tijdschriften en gebruikte inpakpapier.

Werkbeschrijving:

Als basis gebruikte ik resten karton, mini kaarten en de prijskaarten.

Elke “basis” beplakte ik met resten papier.

Stencils en koperkleur acrylverf was de volgende laag. Door stencils en verf te gebruiken kan je heel makkelijk resten papier meer tot een geheel maken.

Doop je kwast in verf en haal het er zoveel mogelijk weer af. Nu ga je met een bijna droge kwast, willekeurig over een kaart of tag heen. Vooral de kwast langs de randen geven een mooi effect.

Nadat ook die laag klaar was kon ik mijn voorraad met stickers erbij pakken. Heb jij geen stickers, plaatjes uit tijdschriften of washitape kan ook. Maar omdat ik best veel stickers heb wilde ik die voorraad verminderen.  Met teksten erbij geef je direct een thema aan je kaart of tag. Dit hoef je uiteraard niet te doen als je nog niet weet waar je het voor wilt gebruiken.

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Stempels

Misschien heb je stempels, gebruik deze gerust. Ik heb alleen zwarte inkt. En laat die nu net uitgedroogd te zijn. Sommige tags en kaarten die ik nu gemaakt heb zullen zeker nog bewerkt worden met stempels. Helaas kan ik dat nu niet laten zien. Stempels kan je zowel op de achtergrond gebruiken maar ook op de voorgrond. kan vallen.

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Lint, stof of touw

In de tags kan je als laatste stap een gaatje maken met een perforator. Lint, stof of touw er doorheen en je tag is af. Ik heb het nog niet gedaan omdat ik sommige tags ga gebruiken als tug plek. Een tug plek is een plek creëren in je junk journal waar je een plaatje, papier of kaart tussen kan stoppen in je junk journal zodat het niet zomaar eruit kan vallen. (Zie onderstaande foto.)

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Plak een plaatje, kaart of tag vast in je junk journal. In mijn geval plak ik op de rechter kant en onderin het plaatje of tag vast met lijm. De rest blijft vrij van lijm. Nu heb je een tug plek gemaakt. Een plek om wat je dan ook maar wilt tussen te stoppen. 

Een tug plek maken aan de linker pagina, plak dan de linker kant en onderkant vast met lijm.

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Tip:

Rond de hoekjes af of maak aan de bovenkant een schuine hoek om de kaart of tag nog meer af te maken.

Heb je mooie restjes stof dat niet te dik is zoals kant verwerk dit gerust in je creatie.

Nu weet je hoe je in grote lijnen zelf aan de slag kan gaan. Toch wil ik je een paar technieken en ideeën meegeven. 

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Plak op de prijskaart of iets anders waar al tekst op staat een stuk papier dat iets doorschijnt. Plak daar overheen een plaatje, sticker of iets anders zodat de tekst niet duidelijk zichtbaar is en de aandacht gaat naar de voorgrond. Dit is een leuke manier om te spelen met tekst.

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

In plaats van een iets wat doorschijnend stuk papier kan je ook met verf een soortgelijk effect bereiken. Ik had nog een restje papier over van een eerder project waarin ik mix media hartjes maak. (Lees de blog als je meer uitleg wilt over deze techniek.) Het stukje papier was perfect om te gebruiken als achtergrond.

Daarom, bewaar mooie restjes papier.

Diverse kaarten

De grotere kaarten heb ik soms vrijwel leeg gelaten. Dit zorgt ervoor dat ze perfect zijn voor in je junk journal. Deze kaarten geven je veel ruimte om in te schrijven of om een foto in te plakken. Verder “aankleden’ kan altijd nog. 

De kaarten heb ik in de lengte gemaakt om in mijn junk journal te gebruiken. Maar maak het horizontaal en je kan het ook als ansichtkaart versturen.

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Links zie je zowel de voor als achterkant van 2 kaarten.

Op de dubbelzijdige zigzag stuk papier heb ik niets meer gedaan dan wit papier en wat stickers erop te plakken.

De onderste kaart is een pagina uit een kleurboek. De kleurplaat bestond uit cirkel motieven. De grootste cirkel plakte ik aan de bovenkant, sticker op en je hebt al een leuke kaart met ruimte voor tekst.

De andere kant heb ik een doily geplakt. De ondergrond zie je er nog licht doorheen. Deze kant leent zich er goed voor om een foto op te plakken. Zodat je op de achterkant de bijpassende tekst kan schrijven.

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Visitekaart

Ergens had ik een stapel met visitekaarten liggen, verzameld in de loop der jaren. Perfecte grote om een tag van te maken.

Een groot plaatje van een hand uit een tijdschrift is de achtergrond geworden. Het plaatje was zo groot dat het aan beide kanten van de kaart geplakt kon worden.

Gekleurd stukje papier en een stickers erbij en je hebt een tag.

Het plaatje op de achtergrond is nauwelijks nog te ontcijferen. Maar dat geeft niet. Niet alles hoeft duidelijk te zijn. De stickers zijn de focus punt van de tag. De achtergrond moet daardoor ook een beetje verdwijnen. De kleurkeuzen is hierbij belangrijker om het uiteindelijk tot een geheel te maken.

Junk journal kaarten en tags maken, ik hoop dat je geinspireerd bent en ziet wat je met minimaal aan materiaal kan maken. Geen duren spullen nodig, slechts je junk. Dus zoek alle restjes papier bij elkaar, maeteriaal dat nodig een keer gebruikt moet worden en maak er iets leuks van. Maak kaarten om te versturen, tags voor op een cadeau of maak het voor in je junk journal. 

Hoe leuk is het om van je rommel weer iets nieuws en moois te maken. Of het nu voor jezelf is of om iemand anders blij te maken. 

JUNK JOURNAL KAARTEN EN TAGS MAKEN
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

2,50

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Doily slinger met waterverf knutselen

Doily slinger met waterverf knutselen

Heb jij nog ergens doilies in je huis liggen? Weet je niet zo goed wat je er mee aan moet? Of heb je binnenkort een tea party? Dan is een doily slinger met waterverf knutselen iets voor jou.Al jaren heb ik een pakket met doilies liggen in mijn knutsel kast. Ik gebruik...

Vriendenboekje voor je leraar

Vriendenboekje voor je leraar

Op zoek naar een cadeau voor de juf of meester? Een cadeau wat ze altijd kunnen bewaren? Een cadeau dat altijd leuk blijft? Wat dacht je er dan van om een vriendschapboekje te maken voor de leraar. Gratis printable.!!!Een vriendenboekje is altijd leuk. Zo nu en dan er...

Bedankje tags voor de leraar

Bedankje tags voor de leraar

Wil jij iets maken of kopen om de leraar te bedanken? Met de bedankje tags maak je het geven van een cadeautje nog leuker. En het mooiste is, het is gratis te downloaden. Dus direct te gebruiken.Diverse tags voor verschillende cadeautjes.  Hoe kom je aan de Bedankje...

Plan with me. Bullet journal thema kleurrijk surfen

Plan with me. Bullet journal thema kleurrijk surfen

Op zoek naar een vrolijke lente en zomer thema voor in je bullet journal? Dan is de plan with me van deze maand echt iets voor jou. Het thema dat ik dit keer gebruik is kleurrijk surfen aan het strand thema. Laat je inspireren en maak jouw creatie.Kleurrijk surfen is...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This