Hoe maak je een tutu zonder naaimachine?

okt 9, 2016 | DIY, Naaien | 2 reacties

Tutu’s ik ben er gek op. Weet jij dat je ze heel simpel zelf kan maken? Niet iedereen heeft een naaimachine en weet er mee om te gaan. Wil je ondanks dat toch een Tutu maken geen probleem. In minder dan 30 minuten heb jij een eigen gemaakt tutu. En dat zonder een naaimachine. Met deze methode ga je er gegarandeerd meer dan 1 maken.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Ik ben gek op tutu’s en nu ik eindelijk een dochter heb kan ik me dan ook flink uitleven. Haar kast hangt vol met jurkjes en rokjes maar vooral tutu’s. Vertegenwoordigt in vele kleuren. Soms wil je een kleur tutu die niet te krijgen is. Laten maken kost vaak veel geld. Maar ik heb een oplossing, zelf maken…

Zelf maken hoor ik je denken, Ja echt het is mogelijk. En nog super simpel ook. Zelfs zonder naaimachine. Binnen 30 minuten.

Moeilijkheid: ★ ☆ ☆ ☆

Tijdsduur: 30 min

Benodigdheden;

 • Tule liefs op een rol
 • elastiek of lint.
 • schaar
 • meetlint

Werkbeschrijving:

Aangezien ik niet weet wat de juiste lengtematen zijn voor rokjes per leeftijd adviseer ik je het volgende:

Pak een rok wat goed zit bij je kind. De lengte heeft wat jij wilt hebben voor de tutu. Meet dit op vanaf de band tot de zoom van de rok. Of meet vanaf de middel tot de lengte dat jij voor je kindje wilt.

Deze lengtemaat verdubbel je. Daarna tel je er nog 4 tot 5 cm bij op. Dit hangt een beetje ven de breedte van het elastiek af. Het elastiek dat ik gebruik is ongeveer 2 cm breed.

Dus voor de duidelijkheid de volgende optelsom moet je maken. Lengte rok x 2 + breedte elastiek of lint +1 cm= de totale lengte die je nodig hebt voor 1 baan tule.

Mijn tutu is 20 cm lang

De breedte van de tule moet ongeveer 10 cm zijn. Meer mag altijd.

Omdat je heel veel stroken moet maken werkt het makkelijks als de tule op een rol zit en de breedte dus al voor je bepaald is. Zo niet dan moet je dus de lengte en breedte knippen. Je kan de rok in 1 kleur maken maar ook verschillende kleuren combineren. Ik heb felroze gecombineerd met zacht roze.

Tutu maken hoe nu verder?

Voordat je de tutu gaat maken moet je kiezen voor elastiek of lint. Elastiek is het alle makkelijkst en goedkoper. Lint is eigenlijk vele malen mooier. Ik heb die van mij eerst met elastiek gemaakt maar toch over gezet op lint.

Of je het nu met elastiek maakt of met lint de werkbeschrijving blijft hetzelfde.

Vouw je strook tule dubbel en leg het onder je elastiek of lint. Zorg dat de lus van de tule boven je elastiek of lint uit komt. Haal nu de uiteinden van de tule via de voorkant door de lus. Zie onderstaande foto. Herhaal dit nu net zolang tot je genoeg hebt om de tutu te vullen.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Als je klaar bent en alles gevuld is tot een volle tutu kan het het gaan afwerken. Leg in het elastiek een slappe knoop controleer bij je kind of het goed zit. Als blijkt dat er nog tule tussen moet dan kan dit nu nog. Ook kan je het elastiek nu goed afstellen.

Je tutu van elastiek is nu klaar.

Als je met lint werkt dan moet je het lint ruim afknippen. Je moet er nog wel een strik in kunnen maken. De tutu doe je om en maak met de uiteinden van de lint een mooie strik. De strik haal je naar boven zodat het zichtbaar is.

Als dit alles af is dan kan je eventueel nog ongelijke stukken van je tutu knippen.

Ook heb ik de achter kant van de tutu iets langer gelaten. Dit omdat de tutu dan mooier om de luierkont van mijn dochter heen valt.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Tip:

Ook is er nog een andere manier om een tutu te maken zonder de naaimachine. Hiervoor verwijs ik je naar the hairbow company. Het mooie van dit soort elastiek is dat je de tutu meerdere lagen kan geven. Voor welke manier je ook kiest het wordt gegarandeerd een mooie tutu zonder dat het veel werk is of moeilijk.

Als je de tutu’s maakt om te verkleden dan is het raadzaam om het met elastiek te maken. Dit is makkelijker aan en uit te trekken.

Ik zou zeggen ga aan de slag. Maar pas op voordat je het weet ben je verslaaft aan tutu’s. Ik heb je gewaarschuwd.

Hou jij van tutu’s? En ben je na het lezen van mijn uitleg van plan om het ook eens te maken?

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

De kreadoe beurs is de plek voor iedereen die ook maar een beetje creatief is of bezig wil zijn. De beurs is erg druk, veel stands en workshops. Ondanks de plattengronden kan het overweldigend zijn. Hoe kan je de dag zo leuk mogelijk maken zonder gillend gek te...

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

2 Reacties

 1. erika

  Hoeveel meter tule heb je ongeveer nodig voor 1 rokje voor meisje van 6 jaar?

  Antwoord
  • Melanie

   Ligt er helemaal aan hoe lang je het wilt maken en hoe breed je kind is. Je hebt twee keer zoveel nodig. Het is uitrekenen hoe lang de lengte van haar rokje moet zijn. som is: lengte x2 + 2cm= 1 baan van de tulle kijk even hoeveel er op een rol zit en reken uit hoeveel rollen je nodig hebt. elke baan is ongeveer 10 cm de breedte van je kind is ongeveer 1 baan van het tulle. Hoop dat het een beetje duidelijk is.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This