Hoe kies je de juiste bullet journal notitieboekje?

sep 22, 2020 | Bullet journal, Review | 0 Reacties

Wil je beginnen met bullet journaling? Weet je niet waar je moet beginnen? Raak je overweldigd door de mega aanbod aan notitieboekjes?

De verschillende notitieboekjes neem ik met je door en wat er de voor en nadelen van zijn.  

 Ik ga in deze blog niet in op de verschillende merken. Meer over de soorten notitieboekjes in het algemeen. Wil je meer weten over een bepaald merk kijk dan tussen al mijn reviews.

Notitieboekjes afmetingen

Er zijn verschillende notitieboekjes afmetingen. Ze worden in het algemeen aangeduid met A4, A5, B5, A6 en B6. Ik kan me voorstellen dat alleen dit al verwarrend is.

Hoe lager het getal des te groter de afmeting. A is kleiner dan B. Snap je het nog? Ik zal de afmetingen voor je op een rijtje zetten met de maten erbij. (Uiteraard kan je de maten nog opdelen in A3 A2 enz, al zijn dit geen maten waarin je een notitieboekje koopt. Vandaar dat ik die buiten beschouwing laat).

  • A4 21 x 29,7 cm
  • B5 17,6 x 25 cm
  • A5 14,8 x 21 cm
  • B6 12,5 x 17,6 cm
  • A6 10,5 x 14,8 cm

Welk formaat je neemt hangt vooral af van het doel waarmee je het gaat gebruiken. Ga je het als een agenda gebruiken en neem je het overal mee naartoe, dan is een groot formaat best zwaar om mee te nemen. Bovendien moet je dan altijd een grote tas bij je hebben. A6 is klein en kan je per pagina niet veel in schrijven, maar neemt wel heel makkelijk mee. A5 is de meest gebruikte formaat. Wil je iets meer schrijfruimte dan is een B5 een goeie optie.

Het formaat weet je nu. Dat is de eerste stap in de goeie richting bij het vinden van de juiste bullet journal. Dan kan je jezelf de vraag stellen:

Dotted, ruit, line of blank

Dotted is papier met stippen die meestal 0,5mm uit elkaar staan. (Met de Nuuna als uitzondering met 0,4mm). Ruit en lijn ken je vast wel van school. Line is dat het papier met lijntjes is.

Ruit is een vierkant (0,5cm) wat vaak bij wiskunde wordt gebruikt. Ruit vind je steeds meer in notitieboekjes die als bullet journal worden gebruikt. Het werkt bijna hetzelfde als een dotted pagina. Grote verschil is dat je de ruitjes altijd ziet ook als je schrijft. Bij dotted pagina’s vallen de dots vaak weg als je gaat schrijven. Beide hebben zijn charmes. Hert is maar net wat je mooier vindt en prettiger vindt.

Voordeel van dotted en ruit papier is dat je makkelijk vakken kan maken. Tel stippen of vakken en je hebt al snel een rechte vakverdeling. Iets wat met lijn of blank papier een stuk lastiger is.

Blank papier is papier waar niks op staat, helemaal leeg. Werk je graag met vakken en vind je recht schrijven lastig, dan is dit niet het geschikte papier om mee te werken. Blank papier is vooral fijn als je veel collages maakt en tekent of schildert.

Papier dikte

Papier heb je in verschillende diktes, aangeduid met een nummer en GSM erachter. Hoe dunner het papier des te meer pagina’s er vaak in een notitieboekje past. Maar ook des te lichter het boekje is. 90 GSM tot 160GSM vind je meestal terug in notitieboekjes.

Dun papier heeft een groot nadeel, alles zie je erdoor heen schijnen en met een beetje pech lekt de inkt door het papier heen. Dit noem je gosting. Dit maakt de pagina aan de kant waar de inkt doorheen komt soms onbruikbaar.

Dik papier kan je voor heel veel doeleinden gebruiken. Maar heeft als nadeel dat je snel door je notitieboekje heen bent.

Wil je alleen maar schrijven met een balpen en weinig creativiteit in je notitieboekje dan zal dunner papier, prima zijn. Maar als je er graag in wilt schilderen en kleuren met stiften dan raad ik je aan om voor dikker papier te gaan.

Dikker papier betekend vaak wel een duurder notitieboekje.

Soort papier en dikte weet je nu ook. Weer iets wat je kan doorstrepen. Weer een stap dichter bij het vinden van de juiste bullet journal.

Schrift, map of travelers notebook

Ik heb het over een schrift om de verschillen goed duidelijk te maken. Een schrift/ notitieboekje heb je in veel verschillende formaten, diktes en soorten kaften. Daar ga ik nu niet verder op in. Je weet nu immers al wat voor formaat en soort papier je wilt. De vraag is nu meer wat je gaat gebruiken als bullet journal.

Ik heb zowel in een schrift/ notitieboekje, map en travelers notebook gewerkt. Ik weet als geen ander wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Hoe kies je de juiste bullet journal notitieboekje
Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Map

Een map heeft al groot voordeel dat je pagina’s makkelijk kan verwijderen of verplaatsen. De ring in het midden wordt soms als storend ervaren. Als je je lijsten maakt en je weekly’s opzet dan moet je altijd de pagina uit je map halen. Ik vond dat geen probleem maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat fijn vindt.

Het papier voor in de map kan je niet overal vinden in de gangbare A5 formaat en als je het vind is het vaak duur. Zelf maken is een goedkope en makkelijke optie. Maar daar heb je wel de juiste perforator voor nodig. Afhankelijk van waar de gaten in de pagina’s moeten kopen kan de perforator een dure aanschaf zijn. Al verdien je dat vast terug.

De map zelf kan heel goedkoop zijn, maar als je er 1 wilt met een leren kaft en die net wat extra heeft kan het aardig duur worden. (Die van mij heb ik ooit op Wish gekocht, zoek op midori).

Vind je het idee van een map goed klinken maar wil je nog meer vrijheid dan kan je kiezen voor het disc systeem. Alleen heb ik daar geen ervaring mee. Toch wil ik het je meegeven.

Travelers notebook

Nee je hoeft niet per se te reizen om in een travelers notebook te werken. Ik heb bijna 2 jaar in diverse travelers notebooks gewerkt.

Voor als je niet weet wat een travelers notebook is…

Het is vaak een leren map met verschillende elastiekjes erin. Je hebt inserts (kleine notitieboekjes) die je vast zet tussen de elastiekjes. Elk notitieboekje kan je een aparte functie geven. Zo gebruikte ik de eerste insert om mijn lange termijn trackers en doelen in op te schrijven. Zo hoef je niet steeds na het volmaken van een notitieboekje alles overnieuw te schrijven. De 2de instert gebruikte ik voor mijn weekly’s. 4 maanden kreeg ik in 1 insert. De 3de insert gebruikte ik om mijn memories in op te schrijven. De laatste instert gebruikte ik om snelle notities op te kunnen schrijven. Bijvoorbeeld om aantekeningen te maken als ik een vergadering had.

Je kan wel raden wat het grootste voordeel is van het werken met een travelers notebook. Je verwisselt alleen de insert die op dat moment vol is. Je kan het dus heel makkelijk en nog redelijk flexibel indelen.

Ook kan je voor in je travelers notebook pockets of hoesjes kopen. Hierin kan je stickers, pasjes of ander belangrijke dingen bewaren. Zo heb je alles bij elkaar en kan het functioneren als de alles in 1 go to. Agenda, notitieboekje en portemonee in 1. Nadeel hoe meer je er in stopt hoe dikker de travelers notebook wordt.

Ondanks dat ik het systeem erg fijn vind om mee te werken is er een nadeel. Een travelers notebook is smaller dan de normale maten. Het heeft de lengte van een A5 formaat maar is een stuk smaller. En dat zorgt ervoor dat je minder schrijfruimte hebt. Als ik een travlers notebook kan vinden met A5 formaat inserts dan zou ik nooit meer voor iets anders kiezen. Maar voor mij begon het gebrek aan schrijfruimte een groot nadeel te zijn. Iets waar je zeker over na moet denken als je overstapt naar een travelers notebook.

Travelers notebook heb je overigens ook in A6 formaat. Ook deze is smaller dan de echte A6.

Notitieboekjes/ schrift

Als laatste het normale notitieboekje.

Hierin heb je het meeste keus. Prijs kan erg verschillen. Dotted en dikker papier is meestal een stuk duurder. Merk is ook prijsbepalend. Omdat je hiermee al uit de voeten kan met een klein budget is dit wat ik aanraad als je net start en nog niet weet of en hoe je de bullet journal methode gaat gebruiken.

Wat raad ik aan?

Er zijn een paar notitieboekjes waar ik mee hebt gewerkt of nu mee werkt die ik aan kan raden. De nieuwere van MUS creatief, Scribbles that matter en 1 die ik niet zelf heb gebruikt maar wel alleen maar lof over hoor en lees de Archer and olive. De Mus creatief boekjes zijn ongeveer €16,99 en de Archer and olive gaan richting de €40,-

Veel lof lees ik over de Creachick bullet journals. Persoonlijk heb ik er niet al te veel geluk mee gehad. Maar wie weet durf jij het toch aan. De nieuwste van haar komt elk moment uit, en zal dan zeker weer door mij aan een nadere inspectie onderworpen worden.

Er is er 1 die ik echt niemand aanraad en dat is de Leuchttrum 1971 Daar werk ik nu mee en wat vind ik dat een on ding. Ik wist dat het papier dun is. Maar ondanks dat wordt het merk veel gebruikt. Maar echt alles zie je doorheen. Zo erg dat ik steeds 2 pagina’s aan elkaar vast lijm. Ik weet dat niet iedereen dit een nadeel vind, maar ik wel. Vind jij dit juist mooi, dan hey, mijn zegen heb je.

Black journal

Tot slot wil je ik je er nog op attenderen dat er ook black journals zijn. Hiervan is het papier zwart en de stippen zijn dan wit. Het geeft een heel andere uitstraling aan je bullet journal. Nadeel is dat niet alle pennen en stiften hierin zichtbaar zijn.

Ik hoop dat je nu meer weet waar je op moet letten bij het vinden van de juiste bullet journal en kan je nu iets makkelijker een keuze maken. Heb je nog vragen stel ze dan gerust.

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

Uil knutselen met wc-rollen

Uil knutselen met wc-rollen

Knutselen met wc-rollen is een manier om goedkoop de leukste dingen te knutselen. Met de herfst om de hoek leek het mij leuk om jou te laten zien hoe je stap voor stap een uil kan maken van een wc-rol.De uil heb ik gemaakt door de veren na te bootsen met cirkels. Met...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This