Alles wat je moet weten over papier-maché.

DIY, DIY technieken, Knutselen | 22 reacties

Papier-maché is het op elkaar plakken van laagjes papier. Waardoor er een stevige constructie ontstaat. Je kan elke vorm maken van papier-maché. Het kan voor veel verschillende doeleinde gebruikt worden. Tegenwoordig zijn piñata’s erg populair en deze zijn vaak van papier-maché gemaakt. Vandaag ga ik jou leren wat papier-maché is en waar je op moet letten als je het maakt.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest

Je kan papier-maché op verschillende manieren zijn vorm geven. Net als de manier om de verschillende lagen papier aan elkaar te laten plakken. Ik ga jullie over een aantal van deze manieren vertellen. Een tijdsduur en moeilijkheidsgraad kan ik hier niet echt aan toekennen. Al denk ik dat het al te doen is voor een kleuter en misschien met wat meer hulp zelfs al voor een peuter

Verschillende papier-maché lijm recepten:

Er zijn 2 verschillende lijm recepten die meestal gebruikt wordt bij papier-maché. Het maakt niet uit welk lijm recept je gebruikt. Beiden werken uitstekend. Ik werk zelf met bloem en water. Dit omdat ik het altijd in huis hebt en het een stuk goedkoper is. Bovendien is het milieu en kindvriendelijk.

Papier-maché meest gebruikte lijm recepten:

50% bloem + 50% water

Of:

50% water + 50% behanglijm

De vorm:

De vorm aan je papier-maché geven kan op veel verschillende manieren. Afhankelijk van wat je wilt maken kan je er verschillende hulpmiddelen bij gebruiken. Wil je een ronde vorm dan kan je daar een ballon voor gebruiken of een kom.  Ik heb al meerdere piñata’s gemaakt en meestal gebruik ik als basis een ballon en bouw ik het vandaar uit op. De ballon prik je lek nadat de papier-maché goed gedroogd is. De papier-maché behoud zijn vorm en is sterk genoeg.

Wil je een ander bestaande vorm maar wil je dat voorwerp niet kapot maken, dat snap ik en is geen enkel probleem. Bedek het voorwerp met huishoudfolie. Nadat de papier-maché droog is kan je het dan makkelijk verwijderen van het voorwerp. Dit werkt natuurlijk alleen als je niet het hele voorwerp bedekt met papier-maché. Wil je dit wel dan zal je het uit 2 delen moeten laten bestaan. Dit zorgt er wel voor dat het nooit zo sterk zal worden. Wat erg goed is om je papier-maché vorm te geven is afvalmateriaal. Denk hierbij aan plastic flessen, dozen en wc rollen. Door verschillende vormen aan elkaar te plakken en dan te bewerken met papier-maché kan je er van alles mee maken.

Voorbeelden:

Ik ooit een spin pinata gemaakt voor Halloween. Helaas heb ik hier geen foto meer van. Door een ballon als lijf en kranten voor de poten te gebruiken kreeg je al meteen de vorm van een spin. Ook heb ik een Paashaas gemaakt van flessenmelk. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken. Met een beetje hulp van afval en papier-maché is echt alles mogelijk.

Wat ook erg goed werkt is een vorm maken met kippengaas. Het materiaal leent zich er geweldig voor om in verschillende vormen gebogen te worden. Je kan het makkelijk knippen en de uiteinden aan elkaar vast maken. Een keerzijde van kippengaas is dat het vaak per rol wordt verkocht en het niet bepaald goedkoop is. Bovendien vind ik het geen fijn materiaal voor kleine kinderen om mee te werken. De uiteinden zijn nogal scherp.

De laagjes opbouwen:

Hoe ga je nu te werk. Heel simpel. Bedenk welke vorm je wilt maken. Gebruik eventueel hulpmiddelen.

Zorg ervoor dat de lagen papier elkaar iets overlappen. Afhankelijk van het uiteindelijk doel en ondergrond breng je ongeveer 5 lagen aan.  Alleen op plekken waarvan ik weet dat het sneller kan breken breng ik nog een paar extra lagen aan. Als je een pinata maakt die moet worden kapotgeslagen is het verstandig om het ongeveer 6 tot maximaal 8 lagen te geven.

De eerste pinata die ik ooit maakte had ik 12 lagen gegeven omdat ik dat ergens had gelezen. Omdat ik nergens goede informatie hierover kon vinden had naar dat advies geluisterd. Maar al snel kwam ik en de kinderen erachter dat de pinata bijna niet kapot te krijgen was. Het waren kinderen van 9 jaar dus verwacht ik wel dat ze redelijk hard kunnen slaan. De stok begaf het eerder dan de pinata.

Wil je het gemaakte papier-maché project bewaren dan kan je gerust een aantal lagen extra doen. Maar als je het goed maakt is 6 lagen echt wel voldoende.

De laatste laag van de papier-maché kan je eventueel mooie papier voor gebruiken. Dit is afhankelijk wat je er mee wilt doen.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest

 Drogen van papier-maché:

De droogtijd is van verschillende factoren afhankelijk. De luchtvochtigheid, warmte, hoeveelheid lagen en hoe nat je de lagen hebt opgebracht. Je wacht minimaal 24 uur. Soms is mijn papier-maché met een week nog steeds niet helemaal droog en met deze flessen voor mijn Paashaas was het met 24 uur droog.  Ik kon de flessen namelijk in de volle zon in de vensterbank neerleggen. En dit in combinatie met een kachel die in de koude winter maanden flink zijn best doet was het zo droog.

Hoe weet je of de papier maché droog is?

Je weet of iets droog is als….. het hard is en niet meer is in te drukken. Als het na meer dan een week nog steeds niet geheel gehard is dan kan het ook komen omdat je de lagen en of lijm niet helemaal goed hebt gemaakt. Breng er dan eventueel nog 2 lagen over aan. Als het dan na een paar dagen nog niet hard is dan kan je beter opnieuw beginnen.

Ik raad je dan ook aan als je met papier-maché werkt dat het dan niet met een bepaalde data af moet zijn. Zo wel begin dan gerust een maand van tevoren. Als ik piñata’s maak voor feestdagen dan begin ik meestal 6 weken van tevoren al. Zo kan ik nooit voor verrassingen komen te staan. En mocht ik overnieuw moeten beginnen dan heb ik daar nog genoeg tijd voor.

Bewerken van papier mache.

Nadat de papier mache helemaal droog is kan je het gaan bewerken. Je kan het beplakken en of schilderen. Zelfs iets opschuren mocht je dat nodig vinden.

Ik hoop dat ik je genoeg heb kunnen leren over papier-maché. Heb je nog vragen of opmerkingen dan hoor ik dat graag. Maak jij wel eens leuke dingen met papier-maché? Zo ja wat?

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Wekom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Diamond painting tips en tricks

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

22 Reacties

 1. Margriet Moorman

  Hallo , ik heb een vraagje: ik maak veel buitenbeelden en ik lak ze af met botenlak, maar door deze lak lijkt mijn ontwerp na het lakken nooit helder wit , het is meestal wat gelig van kleur.
  Wat gebruik jij en wat is voordeliger om een buitenbeeld af te lakken zodat ik het object ook in de winter en bij slecht weer buiten kan laten staan.

  Antwoord
  • Tea

   Ik kreeg ooit de tip van iemand lak op waterbasis te gebruiken. Deze verkleurd niet. En inderdaad bij mij is het mooi helder gebleven. Was wel binnen. Dus weet niet of er ook buitenlak op waterbasis is.

   Antwoord
   • Melanie

    Hoi Tea,

    Bedankt voor je reactie. Ik heb er zelf geen ervaring mee, Maar bij de Gamma zag ik idd lak op waterbasis. Omdat ik er geen ervaring mee hebt kan ik het niet aanraden. Maar het is het proberen altijd waard.

    Antwoord
  • Melanie

   Hoi Margriet,

   Botenlak is idd geel van kleur. Welk merk je er ook van zal gebruiken. Ik heb mijn beelden met een spuitbus lak gadaan. En werkte prima. Zeker drie lagen er mee inspuiten. En er goed op letten dat je echt alle gaatjes er mee hebt bespoten. Wel afstand houden als je spuit om druppels te voorkomen. Zelf gerbruikte ik de lak van de Action, nooit problemen mee gehad. Maar staan je beelden bloodgesteld aan alle weersomstandigheden dan kan je bij een bouwmarkt vast wel een speciale buitenlak vinden. Vraag daar dan wel of zij weten hoe het opdroogt. Succes, Melanie

   Antwoord
 2. Kris

  Hoi Mel, is het ook mogelijk een piñata te maken met een folie ballon in plaats van een rubber ballon? Grtjs

  Antwoord
  • Melanie

   ja hoor dat zou moeten kunnen. Zelf nooit mee gewerkt. Maar het idee blijft het zelfde. Een rubbere ballon (lijkt mij) alleen makkelijker uit de pinata te krijgen

   Antwoord
 3. Joleen

  Goedemiddag,

  Ik dacht dat ik iedere laag moest laten drogen vóór de volgende laag er op gaat…. Heb ik dit verkeerd begrepen en plak je alle lagen in één keer door?

  Antwoord
  • Melanie

   Hoi Joleen,
   Ja kan het tussendoor laten drogen. Maar ook in 1 keer door gaan. Ik ga altijd door. Anders blijf je in de rommel zitten.

   Antwoord
 4. Chanouk

  Hoihoi, ik vroeg me af hoe lang papier mache goed blijft. Ik moet namelijk 26 december een suprise af hebben en wil er graag aan beginnen, maar houd papier mache het 2 maanden vol?

  Antwoord
  • Melanie

   Ja hoor, dat moet geen probleem zijn. Succes alvast

   Antwoord
 5. Meta

  Mijn eerste keer met papier mache.
  Hoe krijg ik de ballon eruit
  Dank je

  Antwoord
  • Melanie

   Je houd een klein gaatje open. Het deel waar de knoop van de ballon doorheen gaat. Als het helemaal droog is dan prik je de balon kapot. Hou wel de uiteinde van de balon vast anders verdwijnt het in de papier mache. succes

   Antwoord
 6. Veronique

  Dankjewel voor deze handige tips over papier mache!

  Antwoord
  • Melanie

   graag gedaan

   Antwoord
 7. Tanja

  Hoi!

  Helaas is tijdens het prikken van mijn ballon, de laag papier maché ook om elkaar gezakt…

  Wat kan ik de volgende keer anders doen?

  Antwoord
  • Melanie

   Helaas komt dat wel eens voor. Zelfs bij mij gaat het nog wel eens mis. De oorzaak is meestal dat je
   .papier niet goed genoeg hebt laten drogen
   .Lagen niet goed genoeg over elkaar heen
   .toch te weinig lagen
   .lijm was niet goed.
   Mijn ervaring is dat meestal het drogen de oorzaak is.

   Antwoord
 8. Joost Smits

  hallo voor een science project moet ik een djembe maken van papier mache denk je het het sterk genoeg is om erop te slaan
  als ik meer lagen doe

  Antwoord
  • Melanie

   Ja hoor moet lukken

   Antwoord
 9. Valentina

  Goedenavond,

  Ik heb een vraagje.. ik wil een pinata maken voor mn dochter haar verjaardag alleen ik heb speciaal gewone lijm gekocht.. dat knutsellijm, is dat ook gewoon goed om papier maché te maken of moet ik perse behanglijm of witte lijm hebben ? Ik vind het namelijk zonde omdat ik natuurlijk speciaal die lijk had gekocht.. maar niet zeker wist of ik het ook kon gebruiken.

  Groetjes,
  Valentina

  Antwoord
  • Melanie

   ALs je papier mache wilt maken kan het ook met bloem en water. Anders is witte lijm wel het beste om te mengen met wat als bind middel. Succes

   Antwoord
 10. Lily wijnen

  Moet ik laag voor laag laten drogen

  Antwoord
  • Melanie

   dat hoeft niet

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This