9 Waterverf technieken voor beginners

aug 9, 2018 | DIY, DIY technieken, Knutselen | 3 reacties

Als je mij al even volgt weet je dat ik gek ben op alles wat ook maar een beetje creatief is. Waterverf is iets waar ik vroeger als kind mee werkte. Maar al jaren niets meer mee deed. Totdat ik steeds meer leuke creaties op het internet voorbij zag komen van projecten met waterverf. Ik besloot om het maar weer eens in huis te halen.

Er zijn vele waterverf technieken. Maar wilde starten met 9 waarvan je merendeel direct in gerbuik zal nemen, anderen zijn meer voor de fun, maar zullen zeker bijdragen aan een fantastische schilderij.

Schilder en experimenteer je met mij mee?

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Het is tijd voor weer een nieuwe Crea- cross uitdaging van Ilse (Kreanimo.) Deze week is het thema; water.  Bij dit thema moest ik direct aan waterverf denken. Een mega populaire bezigheid op het moment. Een materiaal waar je heel veel mee kan. Vandaag neem vertel ik je meer over een aantal basis technieken.

Voordat je begint. Koop kwaliteit. Wees hier niet te zuinig in. Voor mij is het ook nog op zoek gaan naar kwaliteit. Als de kinderen weer naar school gaan ga ik me even goed laten adviseren bij een winkel. De verschillende verf merken zien en uitproberen, voordat ik me vastleg aan een merk.

In diverse Facebook groepen zag ik staan dat iedereen zo lovend is de waterverf papier van de Flying Tiger. Aangezien in nergens in mijn buurt ook maar iets aan waterverf kon vinden, besloot ik hier voor te gaan. Niet doen. Ik zal je zo laten zien waarom niet. Je zult zien waarom kwaliteit zo belangrijk is. Ook gebruik ik de waterverf van de Flying Tiger. Dit is best oké. Niet top maar voor de €3,- ook niet slecht. Ik heb duurdere setjes geprobeerd die slechter waren.

Wet on wet

Dit is wel de basis van het werken met waterverf.

De oppervlakte waar je mee wilt werken maak je nat. Niet te nat. Maar net zodat er een glans laagje op je papier komt te liggen. Daarna ga je met een natte kwast met verf voorzichtig op. Ik werk met stippen hier en daar waar je de verf op los laat. 

Zoals je kan zien heb ik het met verschillende kleuren gedaan. Begin met de lichtste kleur. Door hier en daar wat verf los te laten op het natte gedeelte zie je het vanzelf uit vloeien over het papier dat nat is.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

 Je kan met je kwast het uitvloeien iets bewerken. Ik heb dit niet gedaan omdat ik je wilde laten zien wat er gebeurd als je de verf zijn gang laat gaan.

Let niet op de vlekken buiten de cirkel. Ik was zo slim om er met mijn hand langs te gaan. Helaas was de verf zodanig droog dat het me niet meer lukte om het er af te vegen. Meteen een tip voor jou.  

Wet on Dry

Dit is ook echt de basis van het werken met waterverf.

Met verf aan je kwast ga je aan de slag op een droge oppervlakte. Dit zorgt voor ingekleurde oppervlakte zonder al te veel verloop in kleur. Met deze techniek heb je veel controle over je werk. Strakke lijnen voor bijvoorbeeld gras zijn hiermee makkelijk te maken.

De wet on wet en wet on dry techniek kan je goed met elkaar combineren in je werk. Let er dan wel goed op dat je ene werk goed droog is voordat je met de andere aan de slag gaat. Denk hierbij aan een de lucht dat je maakt met de wet on wet techniek met daarvoor een vogel en bomen met de wet on dry techniek.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Tonal (licht naar donker)

Deze techniek kan je ook wel ombre noemen. Hier combineer je de wet on wet en de drij on wet techniek samen. Maak met je penseel een stukje van de oppervlakte nat. Breng hier de gewenste kleur aan. Werk dit uit. Steeds minder water en steeds meer verf.

Je kan het ook andersom doen. Eerst met de wet on dry techniek beginnen. En dan de oppervlakte steeds iets natter maken. Ik laat het hier met een kleur zien. Uiteraard kan je dit ook met twee kleuren doen. Begin dan aan beide uiteinden met de gewenste kleur. Gebruik dan de wet on dry techniek. 

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Werk de kleuren naar elkaar toe. In het midden maak je gebruik van de wet on wet techniek. De kleuren lopen in elkaar over op een natuurlijke manier.

Hier zie je goed wat slechte kwaliteit papier doet. Als je goed kijkt zie je dat bij het donkere deel witte vlekjes zitten. dit komt doordat het papier hier is gaan rullen ( opkrullen).

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Chloor

Verf je werk. Voeg hierna met een oude kwast of met een wattenstaaf chloor druppels toe aan je werk. Hierdoor ontstaan lichter vlekken nadat het droog is. Perfect om hierover bloemen te schilderen als je eerst de achtergrond hebt gemaakt.

Hier zie je ook direct wat er gebeurd met goedkopere verf. Mijn verf is niet zo heel erg gepigmenteerd als vele betere merken. Hierdoor heeft deze techniek minder effect. 

Lees ook eens: Herfst krans schilderen met waterverf

Zout

Verf wat je ook wilt verven. Zorg dat het verf niet te nat meer is. Anders is het effect niet zo groot. Voeg wat zout korrels op het gewenste plek. 

Laat de verf goed drogen. Ik was iets te snel met het verwijderen. Hierdoor is het effect niet zo goed als ik had gewild. Op de plekken waar het zout heeft gezeten zie je lichtere stippen.

Deze techniek werkt bijvoorbeeld super goed als je een galaxy aan het schilderen bent. Het zout zorgt voor lichtere plekken (stippen) wat kan duiden op sterren. In combinatie met witte verf voor de sterren geeft dit een mooi effect.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Vershoud folie

Schilder je oppervlakte. Breng dan een stukje vershoud folie er op aan. Bewerk het met je handen naar waar jij de kreukels wilt hebben. Laat dit goed drogen. Het drogen kan wel een uur duren. Geduld is dan ook geboden. Ik heb geen geduld en ook dit was nog net niet geheel droog. Hierdoor zijn de kreukels minder scherp te zien. Maar als je dit ook niet wilt dan kan je dit een geslaagd project noemen. LOL

Boterham zakje

Dit kan met alles wat plastic is maar vooral de stevige boterham zakjes of insteek hoesjes werken hier perfect voor. Maak je zakje iets nat. Plaats hier en daar verf. Diverse kleuren kan je gebruiken. Ik heb blauw en roze gebruikt. Als je genoeg hebt aangebracht dan maak je je papier nat. 

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Zoals je dat met het wet on wet techniek zou doen. Plaats hier en daar verf. Diverse kleuren kan je gebruiken. Ik heb blauw en roze gebruikt. Als je genoeg hebt aangebracht dan maak je je papier nat. Zoals je dat met het wet on wet techniek zou doen. Plaats hier het zakje met verf op. haal dit er af en laat de natuur de rest doen. De kleuren zullen hier en daar wat door elkaar heen gaan lopen maar dit kan en mag. Laat het papier droog als je de kleuren minder in elkaar wilt laten lopen.

Ik gebruik deze techniek vooral om achtergrondjes te maken voor handlettering en kaarten.

Lees ook eens: Wat is Gesso? 

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Spetters

Pak een niet al te kleine penseel. Doe hier verf op met redelijk wat water. Tik de penseel tegen je vinger en de verf komt in spetters van de penseel neer op het papier. Je kan dit herhalen met verschillende kleuren. Let er wel op dat het niet te nat wordt anders lopen de kleuren in elkaar over en gaat het effect verloren. Laat desnoods de kleuren steeds drogen voordat je verder gaat.

Deze techniek wordt vooral veel gebruikt als je de sterren hemel wilt na bootsen. Zoals ik het nu hebt gemaakt gebruik ik het als een achtergrond voor een kaart of handlettering

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Rietje blazen

Plaats een druppel verf op het papier en ga er tegen blazen. De verf zal zich gaan verplaatsen. Vooral leuk voor een achtergrond voor handlettering.

Tips:

 • Gebruik twee bakjes met water. Eentje om je kwast in schoon te maken. Eentje om schoon water te hebben om mee te mengen of je papier nat te maken. Dit voorkomt dat je kleuren niet meer mooi zijn.
 • Plaats ook altijd twee stukjes wc papier of keukenrol bij je. Eentje om je kwasten mee te drogen en eentje om eventueel fouten snel weg te kunnen halen.
 • Een stukje wit papier. Zodat je je gemengde kleuren kan testen. Zo zie je hoe de kleur er uit gaat zien op papier.
 • Wees niet bang voor fouten. Alleen door fouten te maken zal je het leren. Je eigen style ontdekken. Ik ben echt geen expert. Bij lange na niet. Maar ik vind kliederen met verf altijd zo leuk. Ga er dan ook gewoon voor als je het wel wat lijkt.

Doordat ik nu met goedkope spullen werk zijn niet alle technieken even goed gelukt. Ik hoop dan ook binnenkort het zelfde nog een keer te maken met kwaliteit spullen zodat je het verschil goed kan zien.

Lees ook eens:

Ik hoop dat ik je enthousiast hebt kunnen maken voor waterverf. Het is echt een heerlijk medium waarmee je heel veel kan maken. Ik heb nog lang niet alle technieken aan jou laten zien. Dit zijn wel de technieken waarmee je veel leuke dingen kan maken zonder al te veel verstand er van te hebben. Perfect voor een beginner als ik.

Werk jij wel eens met waterverf? Zo ja wat maak jij graag er mee?

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

Uil knutselen met wc-rollen

Uil knutselen met wc-rollen

Knutselen met wc-rollen is een manier om goedkoop de leukste dingen te knutselen. Met de herfst om de hoek leek het mij leuk om jou te laten zien hoe je stap voor stap een uil kan maken van een wc-rol.De uil heb ik gemaakt door de veren na te bootsen met cirkels. Met...

3 Reacties

 1. goudket yves

  leuke blog
  heb een vraag ivm waterverven, is er een manier om je creatie na het schilderen glanzend te maken, weet dat er hiervoor spuitbussen bestaan maar wat is het effectiefs ?

  Antwoord
 2. Carla Visser

  Wat ontzettend fijn dat je zoveel mogelijkheden hebt uitgelegd met waterverf. Het doosje staat al een poosje in mijn kast, ik heb er alleen een kleurenkaartje meegemaakt………. Ik ga je Facebookgroep opzoeken.
  Dank je wel.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This