8 Diamond painting tips en tricks

apr 28, 2020 | DIY, DIY technieken, Knutselen, Review | 4 reacties

Diamond painting hoe werkt het en wat moet je er als beginner over weten. Met wat uitleg, tips en tricks kan ook jij aan de slag met diamond painting.

Diamond painting is kleuren op nummers maar dan met hele kleine steentjes. Op het canvas staan cijfers die corresponderen met een kleur. Plak de steentjes op het canvas en maak een schilderij vol met diamantjes.

Ben je nog niet bekend met diamond painting maar wil je er wel mee aan de slag. Met wat uitleg, tips en tricks kan ook jij zonder problemen aan de slag.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

1. Wat heb je nodig om te kunnen starten met diamond painting?

 • Je hebt een pen nodig waarmee je de steentjes makkelijk kan optillen en kan plaatsen op je canvas. Om de steentjes op te kunnen tillen met de pen heb je wax nodig.
 • Een pincet is handig maar minder noodzakelijk. Zelf gebruik ik het alleen als een steen verkeert zit, dan is het makkelijk om de steen te verwijderen.
 • Schutbakje en zakjes of bakjes om de verschillende kleuren steentjes in te bewaren.
 • De canvas en diamantjes/ steentjes.

2. Hoe te beginnen?

Koop een diamond painting canvas. Bij de levering zitten de steentjes die je nodig hebt. Je hebt ronde en vierkante steentjes. Ik koos vooor vierkante steentjes.

Bij het canvas worden zakjes met alle benodigde kleuren steentjes meegeleverd. Maak deze zakjes niet allemaal tegelijk open.

Duw de pen in wax en zorg dat in de pen voldoende wax zit. Nu kan je makkelijk de steentjes optillen met de pen.

Op de canvas zit een plak laag en wordt beschermd met beschermfolie.

Haal een stukje van de beschermfolie los. Niet helemaal. Begin bij het losgemaakte stukje met de stenen op het juiste nummer te plakken.  Ik begon eerst linksboven in de hoek. Maar merkte al snel dat ik als rechtshandige niet slim aan deed. Later ging ik rechts onderin verder. Ben je linkshandig dan links onderin. Het voordeel om vanuit de onderste hoeken te beginnen is dat de canvas plaklaag zo minder snel vies kan worden. Al snel ga je met je hand, arm of een stuk van je mouw over de plaklaag, waardoor de stenen minder goed kunnen hechten aan het canvas.

Een wollige trui aan hebben is niet echt handig. Boven de canvas koekjes eten, evenmin.

Werk in vlakken. Je hoeft het niet precies uit te rekenen. Vul het vakje zoveel mogelijk op voordat je verder gaat. Dit zorgt ervoor dat je niet overweldigt raakt, de plaklaag goed blijft en je kleuren minder snel door elkaar haalt.

Op de meegeleverde kleuren stenen zakjes staan nummers en letters. Maak het zakje open van de kleur die je nodig hebt. Het zakje dat je open maakt is niet meer hersluitbaar. Je hebt dan een bakje of een zakje nodig waar je het kleurnummer op kan schrijven. Ik schreef op een sticker het nummer en plakte het op het zakje of bakje.

Een schutbakje is een bakje waar de te gebruiken steentjes op legt. Schut voorzichtig met de steentjes. De steentjes zullen door de groeven in het bakje recht komen te liggen met de bolle kant boven. Zo kan je makkelijk de steentjes pakken met de pen.

De steentjes plak je met de platte kant op het canvas.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

2. Waar moet je op te letten?

Zoals ik al zei, werk ik met vlakken. Dit doe je door vanuit een hoek te weken van buiten naar binnen toe. Zo hoef je de plaklaag niet helemaal te verwijderen. De vlakken waar ik mee werkte verschilde steeds in grote. Ik lette daarbij op de kleuren die ik daar moest plakken. Vul de vlak zoveel mogelijk, al dan iet geheel in, voordat je verder gaat.

Een lichtbak onder de canvas plaatsen maakt het werken een stuk makkelijker. Zo zie je de nummers makkelijker. Het is niet noodzakelijk.

Zorg dat de pen vol zit met wax. Zodra er te weinig wax op de pen zit, zal je merken dat de pen de steentjes niet goed meer oppakt.

Steentjes die vallen op de plaklaag zonder dat het de bedoeling is verwijder je het makkelijkst met een pincet.

4. Heb geduld.

Denk niet met het maken van een diamond painting, dit doe ik wel even.  De canvas waar ik mee werkte is 55 x 35 cm en heeft mij zeker 40 werkuren gekost voordat ik het af had. Perfecte hobby voor in de Corona tijd en de wintermaanden door te komen.

5. Wees zen

Geniet van het proces. Heb geen haast. Het hebben van een hobby is om je een moment van rust te geven, geen stress. Je gedachten even te kunnen richten op je hobby. Dit geld ook voor diamond painting. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik het leuk zou vinden. Maar het brengt je echt rust. Een zen moment. Leg je zelf geen tijdslimiet op, want dan zal je mogelijk wel gaan stressen. Maak je de canvas om cadeau te geven. begin dan ruim van te voren.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

6. Is het geschikt voor kinderen?

Ja diamond painting is zeker geschikt voor kinderen. Je kind moet wel kunnen lezen en rekenen in duizendtallen. Verder moet je kind kunnen doorzetten. Misschien een klein canvas gebruiken om mee te starten.

Diamond painting is goed voor de fijne motoriek. Is de motoriek niet zo goed van je kind dan is dit een goeie manier om het te oefenen.

7. De kosten

Diamond painting heb je in allerlei prijsklassen. De goedkope winkels zoals Action en Alliexpress verkopen het, maar als ik de vele reviews moet geloven is dit niet zijn geld waard. Vaak kom je kleuren of steentjes te kort waardoor je je werk niet af kan maken. Dat zou zonde zijn van je tijd en inspanning.

Diamond painting is geen goedkope hobby. Maar is een hobby waar je best veel tijd aan kwijt bent en als het klaar is nog kan pronken met je mooie canvas aan je muur. Zijn investering dus meer dan waard is.

8. Aankoop

Het canvas en benodigdheden waar ik mee heb gewerkt komt van Hobby painting. De service was zeer goed en ik kom geen steentjes te kort, sterker nog ik heb genoeg over. De plaklaag plakt zeer goed.

Ik bestelde de canvas en de volgende dag was het al in huis. Let op!!!  niet alles heeft nu 1 dag levering garantie vanwegen Corona.

Mijn dochter mocht het canvas uitkiezen en koos voor magische zonsondergang. Wat mij erg verbaasde, ik verwachte eerder dat ze zou kiezen voor een Disney prinses.  Wil je een eigen gemaakte foto op canvas, dat kan ook. Upload jouw foto, bewerk het, reken af en binnen twee weken heb je je eigen gemaakte foto op canvas. En kan je starten aan je eigen sparkelende foto.

Ik kan je Hobby painting aanraden, op hun site heb je keuzen uit heel veel verschillende patronen.

Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter
Shares
 • Facebook
 • Pinterest
 • Twitter

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden hoe je moet starten met diamond painting. Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het dan weten door hieronder je vraag of opmerking te stellen.

Lees ook eens:

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Welkom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Nieuw in de MelDIY shop

1,99

Smûk. Fries geluk in een creatief boek.

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

NOG MEER DIY’s VOOR JOU…

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

Hoe overleef je de Kreadoe beurs?

De kreadoe beurs is de plek voor iedereen die ook maar een beetje creatief is of bezig wil zijn. De beurs is erg druk, veel stands en workshops. Ondanks de plattengronden kan het overweldigend zijn. Hoe kan je de dag zo leuk mogelijk maken zonder gillend gek te...

Mythografie dieren

Mythografie dieren

Een kleur boek met verborgen schatten. Een boek waar fantasie verweven is met het dierenrijk. Klikt het als een kleurboek dat jij wilt hebben? Lees dan verder.Treed een wereld vol betoverende dieren, mythologische wezens en verborgen geheimen binnen in Mythografie...

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pastel pompoenen schilderen met spullen van de Action.

Pompoenen beschilderen die vele jaren meegaan, het kan. Met plastic pompoenen kan je ze maken naar je eigen smaak. Want waarom moet een pompoen per se oranje zijn. Vandaag geef ik je tips om simpel pompoenen kan pimpen en voor vele jaren kan gebruiken.Al een aantal...

Konijn van pompoms knutselen

Konijn van pompoms knutselen

Van pompoms kan je heel veel dingen maken. Zo ook dieren. Vandaag vertel ik je stap voor stap hoe je een konijn kan maken van pompoms. Wil je een ander dier maken dat kan ook. De techniek is zo simpel dat je er elk dier kan van maken dat je wiltMet dierendag of Pasen...

4 Reacties

 1. nicolekatje

  Dat zijn idd nuttige tips die ga ik zeker toe passen.

  Antwoord
  • Melanie

   Dank je wel, en veel plezier met diamond painting

   Antwoord
 2. Joke

  Ik heb een vraag. Als je klaar bent, hoe hou je het dan mooi? Moet je er een laklaag overheen doen?.

  Antwoord
  • Melanie

   Je kan er mod podge over heen doen dat is zowel lak als lijm in 1.Wel neemt het iets van de mooie glans effect weg dat het heeft.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This