Beste zoutdeeg recept.

okt 9, 2016 | DIY technieken, Knutselen, knutselen met kinderen, Recepten | 9 reacties

Wat is nu de beste zoutdeeg recept? Er zijn zo veel verschillende zoutdeeg recepten. Dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Ik ben ze maar gaan uitproberen op zoek naar de beste zoutdeeg recept.  Het duurde even maar het is me gelukt. Alle ingrediënten heb ik altijd in huis. En net als ik, vele mensen met mij.  Dus dat zal het probleem niet zijn om ook het beste zoutdeeg recept uit te proberen.

Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

Na heeeeeeel veel recepten te hebben uitgeprobeerd, heb ik het beste zoutdeeg recept gevonden.

Meestal verloor de deeg de vorm die ik het gaf. Of ging het scheuren.  Hoe dan ook bij mij kwam het er nooit uit te zien zoals de foto’s mij deden geloven. Bij de meeste recepten stond niet eens geschreven op hoeveel graden en hoe lang het in de oven moest. Ook weer iets waardoor de meeste zoutdeeg mogelijk niet werd zoals de foto’s beloofde.

Moeilijkheidsgraad: ★ ★ ☆ ☆

Tijdsduur: <15 minuten (1 tot 2 uur in de oven.)

Benodigdheden:

  • bloem  – 3 kopjes
  • water  – 1 kopje
  • olie  – 1 theelepel
  • zout  – 1 kopje

Werkbeschrijving:

Meng het bloem en zout.

Voeg hier de olie aan toe. De olie zorgt er voor dat het makkelijk te kneden is en niet snel scheuren gaat vertonen als het droog en hard is. Gebruik je te veel dan zal het niet drogen. 

Beetje bij beetje voeg je nu het water toe. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen.

Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.

Water

Blijf het kneden totdat het niet meer kleeft. Als je alles goed hebt gemengd en het blijft maar kleven voeg er dan een heel klein beetje bloem aan toe.

Als het na een tijd kneden nog te droog is dan doe je er juist weer wat water bij.

Zout

Doe je er te veel zout in dan zal je veel meer water nodig gaan hebben aangezien zout het vocht onttrekt uit het deeg

Ga door met kneden totdat er een deeg ontstaat dat er uitziet en voelt als klei.

Zoutdeeg (klei)

Je kan er nu van maken wat je maar wilt. Het werkt nu net als klei. Wat je kind er ook van wilt maken alles is mogelijk.

Oven

Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.

Wil je het niet in de oven bakken? Op een warme droge plek in huis kan je het ook aan de lucht laten drogen. Dit kan wel een paar dagen duren.

Tip;

Je kan vooraf bij het water een paar druppels eetbare kleurstof  toevoegen. Zodat de klei al een kleurtje heeft. Maar nadat de klei afgebakken is kan je het ook verven.

Heb je nog wat over en wil je het nog bewaren, dat kan. Zorg dat het in een droge, luchtdichte verpakking zit en bewaar het in de koelkast.  Het is dan ongeveer nog een week bruikbaar. Je kan er alles van maken net als echte klei.

Shares
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter

 Ik krijg vaak de vraag over de hoeveelheden, de maten. Ik heb het recept expres geschreven in kopjes. Hoe groot het kopje is laat ik aan jou over. Hoe groter het kopje hoe groter de hoeveelheid zoutdeeg/ klei. Ik ga uit van een normaal thee maatbeker. Wil je minder maken gebruik dan wel minder olie anders is het lastig af te bakken.

Shares

Wordt lid van mijn Facebookgroep. De groep waar iedereen zijn creativiteit mag laten zien. Of alle creatieve vragen kan stellen.

Create and have fun,

Melanie

Wekom bij de blog Mel DIY.

Vol leuke, vaak simpel te maken,  knutsel ideeën voor kleine en grote creatievelingen.

Create and have fun, Melanie

Lets get sociale

Diamond painting tips en tricks

Soms  maak ik gebruik van affiliate marketing in mijn content. Wat houd dat in?

Als je via mijn blog een aanbevolen product koopt dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Dit heeft geen invloed op het aankoop bedrag voor jou. De aanbevolen producten zijn producten waar ik achter sta en zelf gebruik.

Wil je meer weten over Affiliate marketing ga dan naar de disclaimer voor meer informatie.

9 Reacties

  1. Loes van kempen

    Vraagje:zoutdeeg kan je geen kleine staande figuurtjes mee maken? Ze zakken een beetje in. Klopt dat of doe ik iets verkeerd?

    Antwoord
    • Melanie

      Ik heb er diverse dingen mee kunnen maken. Ook figuurtjes. Als het goed gemaakt is kan je het zelfde er van maken als zeg maar, play doh. Wil je echt heel klein en gedetailleerd werken, dan is fimo klei een betere optie. Hoop dat ik hiermee je antwoord heb beantwoord. Melanie

      Antwoord
  2. Lientje

    Woeps waarschijnlijk toch teveel olie gebruikt! Drogen ze dan nooit genoeg uit zodat je ze kan gebruiken/schilderen??

    Antwoord
    • Melanie

      \sls je te veel olie hebt gebruikt, kan het nooit hard worden. Olie wordt namelijk niet hard. Olie in de zoutdeeg kan je ook achterwegenlaten. Alleen is het dan minder kneedbaaar.

      Antwoord
    • Petra van Dongen

      Hallo Melanie,

      Dat is leuk om dit zoutmeer recept op deze site te lezen. Vroeger heel veel leuke dingen gemaakt samen met de kinderen. Poppetjes, kransen voor geboorte of huwelijk. Geschilderd met waterverf en aflakken met bootlak 3x. Dan blijven de creaties super lang goed.
      Groetjes Petra.

      Antwoord
  3. Mallorie

    Toen ik gisteren mijn zoutdeeg uit de oven haalde was het goed hard zoals zou moeten, nu vandaag wouden ik en mijn zoontje het verven. Het is wel nog stevig maar ik kan het induwen alsof er een grote klomp lucht inzit..
    Heb er vanonder wat gaatjes ingemaakt maar het blijft hetzelfde xs

    Wat heb ik verkeerd gedaan of wat kan ik hieraan doen?

    Antwoord
    • Melanie

      Verf kan het nat maken en daarmee weer wat zachter, uiteindelijk zou het wel weer hard moeten worden. Heel soms mislukt het ook bij mij, geen idee waardoor het komt.

      Antwoord
  4. corina smits

    JE KAN ALUMINIUM FOLIE IN HET BROODDEEG DOEN,ALS JE BIJV.EEN HOOG STUK WILT MAKEN OF EEN HOOFD,DAN DROOGT DE BUITENKANT MOOI OM HET HOOFD EN ZIE JE ER NIKS VAN.
    DUS OM HET FOLIE HEEN BOETSEREN.JE KAN ER BIJV.KANEEL OF KERRY AAN TOEVOEGEN VOOR EEN KLEURTJE,OF CACAO.

    Antwoord
    • Melanie

      bedankt voor de goeie tip

      Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spelend leren – Klasblog schildpaddenklas - […] Enkele leuke links: – Ook eentje voor de echte leesbeesten, hier vind je verschillende leuke digitale prentenboek: https://www.boekpakket.nl/digitale-prentenboeken/ –…
  2. Jongste kleuters – Op berenjacht dag 2 – De Kleurdoos kleuters - […] Beste zoutdeeg recept. […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Shares
Share This